Pascal Smet onder vuur na opmerkelijke uitspraak: “Ik vergelijk Brussel vaak met een hoer”

Pascal Smet onder vuur na opmerkelijke uitspraak: “Ik vergelijk Brussel vaak met een hoer”

Foto: BELGA

Brussel -

De Brusselse minister voor Mobiliteit Pascal Smet krijgt de wind van voren na een ongelukkige uitspraak in een podcast van politiek magazine Politico. Zijn collega-politici haalden meteen scherp uit, waarna Smet zich gedwongen zag zijn excuses aan te bieden.

Politico-journalist Ryan Heath vroeg Smet in de podcast wat hem zo aantrekt in Brussel. “Ik vergelijk Brussel vaak met een hoer, een prostituee”, klinkt het bij Smet. “Want ze is mooi en erg geil en tegelijk kan ze lelijk zijn. Ze is aantrekkelijk en tegelijk onaantrekkelijk. Ze is mooi in haar lelijkheid en lelijk in haar schoonheid. Het is een dubbele stad. Brussel is een stad die zichzelf niet makkelijk geeft, maar eenmaal je erop verliefd wordt, blijf je dat.”

Staatssecretaris Theo Francken was er al snel bij om Smet terecht te wijzen om de vergelijking. “Brussel is een hoer, dixit Brussels minister Smet. Die man is nog Vlaams minister van Onderwijs geweest. Zijn die socialisten nu echt allemaal zot geworden?”, luidt het op Twitter. Niet veel later volgt er een tweede tweet van Francken: “Brussels minister noemt zijn eigen stad een hoer, ja, wordt wel wereldnieuws denk ik. En maar miljoenen uitgeven aan citymarketing.”

Ook Brussels minister-president Rudi Vervoort reageerde op de heisa. “Stoppen met Brussels bashing geldt voor iedereen, te beginnen met de leden van mijn regering.”

Ook Laurette Onkelinx liet zich niet onbetuigd: “Je hebt Brussel voor heel Europa ten schande gemaakt. Is dat echt waar Brussel nood aan heeft? Je zou je moeten schamen.” In een tweede tweet neemt ze het dan weer op voor sekswerkers: “Ook mensen die zichzelf prostitueren hebben recht op respect! Het misprijzen van Pascal Smet voor hen is verfoeilijk.”

“Brussel en de Brusselaars verdienen respect”, treedt Charles Michel haar bij. “Het misprijzen en de beledigingen van Pascal Smet zijn onacceptabel.”

Excuses

Te midden van de hetze die zijn vergelijking had opgeroepen, stuurde Pascal Smet zelf al snel verontschuldigingen de wereld in. “Brussel is een duale stad. Ze trekt aan en stoot af. Een gevoel dat elke Brusselaar ongetwijfeld kent. Mijn vergelijking was ongepast en daarvoor excuseer ik me. Wie mij kent, weet ik dat een eindeloze liefde voor mijn Brussel, mijn stad, koester.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees