Fit & Gezond

Trager ouder worden? Het kan binnenkort misschien dankzij Belgisch medicijn

Trager ouder worden? Het kan binnenkort misschien dankzij Belgisch medicijn

Foto: Shutterstock

Gezond ouder worden? Binnenkort kan dat misschien dankzij een pilletje. De Belgische start-up Rejuvinate, opgericht door de 50-jarige Ann Beliën, werkt immers aan een medicijn dat je leven met twintig jaar zou kunnen verlengen. Dat zegt ze in een interview met De Tijd.

Al decennialang zoekt de wetenschap naar een wondermiddel waardoor we langer, als het even kan eeuwig, blijven leven. Tot nu toe was dat zonder resultaat. Maar misschien brengt het Belgische Rejuvenate, wat letterlijk vertaald ‘verjonging’ betekent, daar verandering in. “Mensen verjongen is een utopie”, zegt oprichtster Ann Beliën, die achttien bij Janssen Pharmaceutica werkte, in de krant.

Kennis is het begin

Er is ook goed nieuws. Volgens haar moet het lichamelijke proces wel te vertragen zijn. Beliën heeft zich de laatste jaren verdiept in wetenschappelijke lectuur en medische databases. Ze zocht oude medicijnen op om te bekijken welk effect die hebben op allerhande verouderingsprocessen en kwam tot een interessante conclusie. “Er zijn veel factoren die ons vatbaarder maken voor (ouderdoms)ziektes. Die kennis is een eerste stap om het probleem aan te pakken”, klinkt het overtuigd.

Langer genieten

De oprichtster acht het mogelijk om in de toekomst gemiddeld 100 tot 120 jaar te worden. Het opzet is om ouderdomskwalen zoals alzheimer uit te stellen. “Als we die kunnen uitstellen van 65 tot 85 jaar, zou het fantastisch zijn”, klinkt het. “Blijven aanmodderen, in bed belanden met buisjes en tubes het leven van chronische patiënten rekken? Dat moet anders. Ik wil mensen langer van het leven laten genieten.” Aftakeling uitstellen is één ding, maar je kan helaas ook vroeger sterven door een virus of in een ongeluk...

Te koop in 2023?

In 2019 plant Beliën testen met haar medicijnen en als alles meezit, kunnen de eerste pillen in 2023 al verkrijgbaar zijn. Een digitale tool, die volop in ontwikkeling is, zou moeten detecteren welke middelen de persoon in kwestie kunnen helpen. De pillen zullen toegankelijk zijn voor iedereen dankzij een schappelijke, nog niet nader bepaalde, prijs.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees