Chauffeur riskeert twee jaar cel voor dood beste vriend maar: “Ik wil mij oprecht excuseren bij zijn familie”

Chauffeur Nasser B. (r.) betuigde vrijdag nogmaals zijn spijt. Zijn passagier Nacer B. (l). kon geen duidelijkheid verschaffen over de omstandigheden van het ongeval. Foto: bfs

Sint-Niklaas / Lokeren -

Nasser B. uit Lokeren riskeert twee jaar cel voor de dood van zijn beste vriend Yassine Ilboujddini (19) uit Sint-Niklaas. Die kwam vorig jaar om het leven tijdens een verkeersongeval in Lokeren, waarbij hij als passagier in de auto zat.

Tijdens het eerste deel van het proces eind november had Nasser B. (22) al meermaals zijn spijt betuigd. Hij zat een jaar geleden op 22 mei aan het stuur van zijn Ford Focus toen die in de Karrestraat uit de bocht ging. De auto knalde op een Mercedes die uit de andere richting kwam, en ging over de kop. Yassine Ilboujddini, een student handel van de Broederschool in Sint-Niklaas die achteraan op de passagiersbank zat, was op slag dood. De andere inzittenden werden gewond maar verkeerden niet in levensgevaar.

“Yassine was mijn beste vriend”, herhaalde Nasser B. vrijdag nogmaals in de politierechtbank van Dendermonde. “Er gaat geen dag voorbij of ik denk aan hem. Ik besef dat ik een grote verantwoordelijkheid draag. Ik wil mij oprecht excuseren bij zijn familie.”

Te snel

Op het moment van het ongeval reed Nasser B. met een snelheid van 80 à 90 kilometer per uur op een plaats waar maar 50 kilometer per uur is toegelaten. De baan lag er ook glad bij door hevige regen. “Als de chauffeur zich aan de snelheidslimiet had gehouden, dan was dit ongeval te vermijden geweest”, oordeelde het openbaar ministerie. Dat vorderde een celstraf van twee jaar, een rijverbod van vijf jaar en een boete van 3.000 euro.

Handrem opgetrokken

Opmerkelijk was dat de hulpdiensten vlak na het ongeval hadden gezien dat de handrem in Nasser B.’s auto opgetrokken stond. Iets waarover politierechter Peter D’Hondt vrijdag de derde inzittende van de Ford Focus, Nacer B., ondervroeg. Maar die kon weinig klaarheid scheppen. “Toen het ongeval gebeurde, was ik aan het slapen op de passagierszetel vooraan”, getuigde hij. “Ik werd wakker door de klap.”

Nina Van Eeckhaut, de advocaat van Nasser B., denkt dat de handrem werd opgetrokken in een ultieme poging om een botsing te vermijden. “Het was voor mijn cliënt wellicht het laatste redmiddel”, aldus de raadsman.

De rechter doet op 19 januari uitspraak.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees