Politie doet enorme vangst in garagebox: voor 1,5 miljoen euro aan hasj

Politie doet enorme vangst in garagebox: voor 1,5 miljoen euro aan hasj

In een garagebox langs de Brugsesteenweg werd 256 kilogram hasj gevonden. Het bleek de uitvalsbasis van een Noord-Franse drugsbende. Foto: sbr

Roeselare -

De drugs die vorige week in een garagebox in Roeselare werden gevonden, blijken een enorme vangst te zijn. De politie trof maar liefst 256 kilogram hasj aan, goed voor een straatwaarde tot 1,5 miljoen euro. Drie verdachten zitten in Frankrijk in de cel.

De opzienbarende vondst vorige week donderdag in de Brugsesteenweg paste in een Frans onderzoek. Volgens de Franse krant La Voix Du Nord kwamen de speurders in Roeselare terecht nadat in Rijsel een 35-jarige Fransman werd opgepakt. In de Franse stad, niet ver van de Belgische grens, werd in maart een onderzoek opgestart naar handel van cocaïne en cannabis.

Vorige week kwam het onderzoek in een stroomversnelling. Vier verdachten van drugshandel die op de terugweg waren van België konden in Tourcoing worden opgepakt. Een vijfde verdachte werd gevat in Rijsel.

Roeselare als uitvalsbasis

Uit de onderzoeksdaden nadien kwam plots Roeselare in beeld. De Rodenbachstad bleek de uitvalsbasis te zijn van de Franse verdachten. Ze sloegen er hun drugs op om ze daarna te verkopen in Noord-Frankrijk.

De sporen leidden naar een garagebox in de Brugsesteenweg, waar een gigantische hoeveelheid drugs lag opgeslagen. De federale gerechtelijke politie van Veurne kreeg uit Frankrijk de opdracht de garageboxen te gaan openen en trof er liefst 256 kilogram hasj aan. Een hoeveelheid die op straat tussen 1,3 en 1,5 miljoen euro waard is.

Luxehorloges en kleren

In Frankrijk volgden huiszoekingen bij de vijf verdachten. “Daaruit bleek dat hun levensstijl totaal niet in verhouding stond met hun inkomens”, meldt het Rijselse parket aan de Franse pers. “Er werden luxehorloges gevonden die tienduizenden euro per stuk waard zijn en voor 100.000 euro kleren.”

De vijf werden vervolgd en drie van hen zitten in voorlopige hechtenis. “Deze zaak illustreert opnieuw hoe de regio rond Rijsel blootgesteld is aan drugshandel”, besluit het Rijselse parket. “En hoe gemakkelijk criminele bendes aangrenzende gebieden kunnen gebruiken, zoals België in dit geval.”

In de Brugsesteenweg, op wandelafstand van het kruispunt met de Noord-en Westlaan, schrikken de bewoners van de vondst, maar helemaal verbaasd zijn ze ook niet. “We merken geregeld beweging in de omgeving van de garageboxen. Er gebeuren daar soms rare dingen. We wisten echter niet dat daar zoiets aan de hand was”, aldus enkele dichte bewoners.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees