Het leek de wereld op zijn kop, maar toch halen bewoners slag thuis: bomen in groenstrook moeten weg

Het leek de wereld op zijn kop, maar toch halen bewoners slag thuis: bomen in groenstrook moeten weg

Onder meer Jan Desmet van Natuurpunt was verbolgen dat buurtbewoners deze groenstrook helemaal weg wilden. Foto: vkk

Kortrijk -

De stad Kortrijk moet van de vrederechter de groenzone in de Slekkestraat aanpakken. De reden: de woningen van de bewoners in de buurt werden beroofd van zonlicht.

De buren stapten naar de rechtbank omdat een strook groen niet onderhouden werd. Daardoor worden woningen in de Slekkestraat beroofd van zonlicht. Kortrijk vond dat het houthakbeheer langs de N43 oké was. De rechtbank oordeelde anders.

LEES OOK: De wereld op zijn kop: bewoners zijn groene strook in hun stad beu en trekken naar vrederechter

“De stad moet de bomen verwijderen en nieuw groen aanleggen”, zegt Jan Leysen, advocaat van de bewoners van de Slekkestraat. “Een deskundige wijst op het niet correcte en niet verantwoorde onderhoud. De rechtbank is ook van oordeel dat dit geen precedent schept. De strook is te smal voor hoogstammige bomen.”

“Geen broedmogelijkheid meer”

De aanwezige vegetatie moet tegen half maart worden afgezaagd, zowel bomen als struiken, om deze weer te laten uitgroeien. Kortrijks schepen van Milieu Bert Herrewyn (SP.A) betreurt de uitspraak. “We zijn een van de armste regio's in Vlaanderen wat groen betreft en leveren inspanningen om extra groen te creëren. Spijtig dat we veroordeeld worden om zo’n groenstrook om te hakken. Vooral omdat alles in een beweging over de volledige lengte afgezaagd moet worden. Het was beter geweest om dat in zones te doen in de plaats van alles kort te zetten. Nu zal er de komende lente geen enkele broedmogelijkheid meer zijn voor vogels. Er zal na verloop van tijd inderdaad een groenscherm ontstaan, maar het karakter van de mooie waardevolle bomen zoals eiken, kersen en essen is voorgoed weg. Op korte termijn zal er een toename zijn van fijn stof en stikstof, afkomstig van de drukke N43.”

Kortrijk wordt ook veroordeeld tot het betalen van de gerechts- en expertisekosten, een bedrag van 4.300 euro. De stad overlegt of ze in beroep gaat.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees