Olivier (38) in de prijzen op internationale wedstrijd voor natuurfotografie: “Het geheim voor de ultieme foto? Geduld hebben. Veel geduld”

Het winnende beeld van Olivier: een konijn, met gras in de mond, pal in de lens kijkend. Foto: dji

Bredene -

Bredenaar Olivier Colle (38) is in Londen in de prijzen gevallen op de Comedy Wildlife Photography Awards, een internationale prijs voor natuurfotografie. “De schoonheid van de natuur vastleggen en delen met de buitenwereld is het mooiste wat er is.”

De Comedy Wildlife Photography Awards gaan jaarlijks wereldwijd op zoek naar de leukste natuurfoto’s. Liefst 3.500 fotografen uit 89 landen namen dit jaar deel. Een foto van Olivier Colle (38) uit Bredene werd door een jury van gerenommeerde internationale fotografen bij de winnaars bekroond als highly commended.

“Dat mijn foto bij de tien beste beelden behoort, is ongelooflijk. Het is de eerste keer dat ik deelneem aan een fotowedstrijd. Deze erkenning is uiteraard fijn, vooral omdat er geen geld mee gemoeid is. Het gaat niet om het hoogste aantal stemmen, maar een professionele jury duidt de winnaars aan”, zegt Olivier.

Speciaal door dochter

Het winnende beeld van Olivier: een konijn, met gras in de mond, kijkend pal in de lens. Met de bijpassende titel Eh, what’s up doc. “Een beeld dat eigenlijk tot stand is gekomen dankzij mijn dochtertje Lies, die toen vier jaar was. We hadden in ’t Paelsteenveld in Bredene een konijn opgemerkt dat nestmateriaal aan het verzamelen was. Ik had mijn fotomateriaal bij en we legden ons plat op het gras”, vertelt Olivier. Lies riep plots luidkeels naar het konijn en zorgde zo onbewust voor hét moment. Het dier draaide zich om, en keek pal in de lens. Klik.”

Met het intussen bekende resultaat als gevolg. “Naast deze erkenning op de Comedy Wildlife Photography Awards is de foto al ook al verschenen in verschillende internationale magazines en op websites. Een speciaal moment met mijn dochter kreeg zo al meermaals een mooi vervolg. Met de erkenning op de Comedy Wildlife Photography Awards als hoogtepunt”, zegt Olivier.

Maanden werk voor foto

De Bredenaar werkt bij Daviation, een bedrijf uit Roeselare gespecialiseerd in alle toebehoren voor vliegtuigen. Natuurfotografie is een passie. Op zijn website zie je foto’s van meeuwen, ijsvogels, honden, katten, hertjes, reigers, uilen, vlinders, fazanten, pimpelmezen, enzovoort. Allemaal haarfijn in beeld gebracht.

“Ik heb bewust gekozen voor deze specifieke tak binnen de fotografie. Ik combineer er mijn liefde voor de natuur en de fotografie. De schoonheid van de natuur vastleggen en delen met de buitenwereld is het mooiste wat er is. Bovendien leer je elke dag bij over de diversiteit van de fauna”, zegt Olivier.

Hij verklapt het geheim voor een ultiem shot. “Geduld hebben, veel geduld”. Olivier gebruikt zijn wagen als schuilhut. “Soms trek ik maanden aan een stuk naar dezelfde plek. We observeren de gedragingen van de dieren. Na een bepaalde periode treedt er gewenning op en komen de dieren dichter. Dat kan enkele maanden duren, maar als je er veel tijd in steekt, dan krijg je dat in return terug. Met dat ene ultieme beeld.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees