340.000 euro subsidie redt theater Scala

340.000 euro subsidie redt theater Scala

Johan Van Hoorde voor theater Scala op de Dendermondsesteenweg: “In Gent moet ge normaal dood zijn voor ze u vereren, maar gelukkig heeft de Stad hier sneller ingezien dat er geld nodig was.” Foto: DAVID VAN HECKE

Gent -

Theater Scala op de Dendermondsesteenweg is gered. De stad gaat de financiële put van 140.000 euro vullen en kent een jaarlijkse subsidie van 340.000 euro toe. “In Gent moet ge eerst dood zijn voor ze u vereren, maar nu is er gelukkig sneller ingegrepen”, zegt Johan Van Hoorde van Scala.

Noem het gerust een tour de force, wat Johan Van Hoorde, artistiek en zakelijk leider van Scala, de afgelopen acht jaar heeft gerealiseerd. Zonder één euro subsidie een volkstheater runnen en kleppers als Loes Van den Heuvel, Mieke Bouve en Katrien Devos strikken voor eigen producties, dat is niet iedereen gegeven. Maar door de vaste kosten van 400 euro per dag en iets minder publiek kwam Scala vanaf 2015 serieus in de problemen.

Hoewel het einde dreigde, is het theater nu gered. De Stad gaat de financiële put van 140.000 euro vullen en Scala krijgt vanaf volgend jaar elk jaar 340.000 euro subsidies voor werking en investering.

Het was schepen van Financiën Christophe Peeters (Open VLD) die mee aan de kar trok om uit de pot voor algemene middelen geld vrij te maken voor Scala. Het theater moet wel worden omgevormd naar het model van de Minard.

“Scala is een tempel voor volkstoneel en Gents toneel die we niet verloren wilden laten gaan”, zegt Peeters. “Met de subsidie kan het gebouw openblijven, wordt personeel vast in dienst genomen en kunnen herstellingen worden uitgevoerd. Alleen gaan we, zoals in de ­Minard, de infrastructuur loskoppelen van wat op het podium gebeurt. Cultuurmakers moeten zich niet bezighouden met het indraaien van lampen. Er komt een aparte structuur voor het beheer van de zaal.”

Johan Van Hoorde, de man die jaren geleden zijn job als redder opgaf om het theater te redden, reageert opgelucht. “Het water stond al hoger dan mijn neus en ik wist niet hoelang ik mijn adem nog zou kunnen inhouden. Ik heb de Scala niet gebouwd voor mezelf, maar ook voor als er van mij al lang geen sprake meer zou zijn. In Gent moet ge normaal dood zijn voor ze u vereren, maar gelukkig heeft de Stad hier sneller ingezien dat er geld nodig was.”

Het belang van Scala kan volgens Van Hoorde nauwelijks worden onderschat. “Wat wij doen, kan geen enkele amateurvereniging in Gent en omstreken. Het niveau van onze producties ligt zo hoog dat ook de toppers willen meespelen. Op de scène van Scala zie je het verschil niet tussen amateurs die nog een baan hebben of gepensioneerd zijn, en de beroepsacteurs. Mensen doen lachen en een goed gevoel geven, is mijn leven. Ik ben zeer blij dat ik dat nu kan blijven doen.”

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio