Nederlandse wielerploeg schorste drie renners na schrikwekkende avond op stage: “Hij reageerde nergens op”

Nederlandse wielerploeg schorste drie renners na schrikwekkende avond op stage: “Hij reageerde nergens op”

Foto: Photo News

De Nederlandse wielerploeg LottoNL-Jumbo kwam deze week op negatieve wijze in het nieuws. Het stuurde drie renners “om disciplinaire redenen” naar huis vanop het trainingskamp in het Spaanse Girona. De drie namen buiten het medeweten van de ploeg om slaapmedicatie, wat leidde tot een vreemde en schrikwekkende avond.

Juan-José Lobato, Antwan Tolhoek en Pascal Eenkhoorn, de drie renners van LottoNL-Jumbo, werden op stage betrapt op het gebruik van slaapmedicatie. “Het betrof niet-dopinggeduide middelen, die noch door het team waren verstrekt, noch in het team worden gebruikt, maar is een ernstige overtreding van de strenge regels die het team hanteert”, klonk het woensdag in een persmededeling van de ploeg.

De Nederlandse openbare omroep NOS bracht op vrijdag het hele verhaal naar buiten. De ploegleiding van LottoNL-Jumbo kwam een verwarde Eenkhoorn dinsdag tegen op de gang van het hotel. Er werden al snel vragen gesteld, en toen bleek dat de Nederlander samen met ploegmaats Tolhoek en Lobato slaapmedicatie hadden genomen. Geen doping, maar desalniettemin niet toegestaan door de ploeg.

“Stonden met 25 paarden aan hem te trekken”

Antwan Tolhoek maakte net als Eenkhoorn een verwarde indruk, maar het was pas op de kamer van de Spanjaard Juan-José Lobato dat de schrik bij de ploegleiding toesloeg. “We zagen dat hij in slaap was en probeerden hem wakker te maken, maar dat lukte niet”, vertelt ploegleider Merijn Zeeman aan de NOS. “Hij reageerde nergens op, ook niet toen we met 25 paarden aan hem stonden te trekken”, klinkt het bij manager Richard Plugge.

De ploegleiding is stevig geschrokken en belt een ambulance. Lobato, die intussen wel wakker was geworden, wordt afgevoerd naar het ziekenhuis. Eenkhoorn en Tolhoek worden door ploegleider Zeeman ook naar het ziekenhuis gebracht. Tolhoek mag snel naar huis, het duurt tot 5u woensdagmorgen voordat de andere twee renners uit het ziekenhuis worden ontslagen. Het drietal wordt naar huis gestuurd en wordt geschorst voor onbepaalde tijd, mogelijk worden ze zelfs ontslagen wegens gedrag dat indruist tegen de kernwaarden van de ploeg...

Corrigeer