Is dit de saaiste randgemeente van Vlaanderen? “Er moet dringend iets gebeuren”

Is dit de saaiste randgemeente van Vlaanderen? “Er moet dringend iets gebeuren”

Café De Tijger sloot onlangs de deuren in Sint-Michiels. “De deelgemeente sterft zo een langzame dood.” Foto: ddj

Brugge -

Mercedes Van Volcem (Open VLD) lanceert een oproep om nieuw leven in de deelgemeentes rond Brugge te blazen. “Na de sluiting van Café De Tijger en binnenkort ook de Lidl sterft Sint-Michiels een langzame dood. Daar staat bitter weinig tegenover.”

Nadat bekend was geraakt dat Café De Tijger straks onder de sloophamer gaat omdat niemand de zaak wil overnemen, reageerden heel wat buurtbewoners ontgoocheld. Met straks in maart ook nog het verdwijnen van de Lidl, vinden de ze dat steeds meer zuurstof uit hun gemeente weggezogen wordt.

LEES OOK: Einde van legendarisch dorpscafé: De Tijger ruimt plaats voor appartementen

Op de sociale media gaat er heftig aan toe: “Sint-Michiels bouwt af in plaats van op”, klinkt het. “We zijn goed bezig om de saaiste randgemeente van Brugge te worden als het zo verder gaat.” Of nog: “Gelukkig huren wij hier nog een woning. Als we straks iets wil kopen, vragen we ons serieus af of we dat in deze deelgemeente gaan doen.”

Meer animo

De reacties van buurtbewoners zijn een doorn in het oog van Mercedes Van Volcem (Open VLD). Zij pleit voor meer animo in de deelgemeenten. “Een deelgemeente telt 20.000 inwoners, maar er gebeurt bitter weinig. Met ‘The Box’ wordt in de binnenstad ingezet op commerciële pop-ups waar elke maand een ander concept zijn kans krijgt, waarom zou dat in Sint-Michiels ook geen succes kunnen zijn? Onder meer de pop-upbar in het Visartpark was een voltreffer voor ouders en hun spelende kinderen, en werd wegens succes verlengd. Zoiets moet ook mogelijk zijn in Sint-Michiels.”

Ondertussen gonst het bij de buurtbewoners van de originele ideeën. “Een mogelijkheid voor ouders om iets te kunnen drinken aan het speelplein bij park De Rode Poort zou heel welkom zijn”, klinkt het. “Of waarom geen tapas-, lounge-, of koffiebar waar mensen in alle gezelligheid kunnen samenkomen?”

Schepen van Lokale Economie Hilde Decleer (CD&V) wijst op het feit dat oud vervangen wordt door nieuw. “Voor De Tijger werd geen overnemer meer gevonden en het gebouw raakte verouderd”, legt ze uit. “Op de gelijkvloerse verdieping van het nieuwe gebouw voorzien we in ruimte voor een commerciële activiteit. Ook voor het gebouw van de Lidl zijn de onderhandeling voor iets nieuws aan de gang.”

Subsidies

Zou dat een pop-up kunnen zijn? “Zo’n concept is mogelijk, maar wij hebben slechts plaats voor één ‘The Box’”, besluit Decleer. “Het subsidiereglement van de stad laat bovendien alleen een duwtje in de rug toe in de poortstraten en postcode 8380.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees