Girobaas wil snel duidelijkheid van Chris Froome: “Ik maakte het al mee met Contador”

Girobaas wil snel duidelijkheid van Chris Froome: “Ik maakte het al mee met Contador”

Foto: AFP

Twee dagen na Froomegate beginnen de tongen in het peloton goed los te komen. Nadat Tony Martin donderdag zwaar uithaalde naar de “voorkeursbehandeling die Chris Froome na zijn salbutamolplas genoot”, deelde nu de grote baas van Nibali een sneer uit: “Ik snap niet waarom Sky Froome niet voorlopig schorst.”

Brent Copeland, de manager van Bahrain-Merida, weet waarover hij praat. Hij had Diego Ulissi onder zijn hoede toen die in de Giro van 2014 eenzelfde ‘probleem’ had als Froome. Na een juridisch gevecht van zes maanden werd Ulissi voor een teveel aan salbutamol in de urine veroordeeld tot een schorsing van negen maanden. “Iedere ploeg heeft een ethische code te respecteren. Als dit soort probleem zich voordoet, dan schorst een team een renner voorlopig, tot er duidelijkheid is.”

Had Sky beslist om zijn renner voorlopig te schorsen, dan was hij bijvoorbeeld niet eens aanwezig geweest op het WK, waar hij twee medailles behaalde. Girobaas Mauro Vegni ziet ondertussen de bui al hangen. De Italiaan vreest dat de Britse topvedette nog altijd niet zal weten waar hij aan toe is als hij in Milaan misschien wel als winnaar van de 101ste Giro is uitgewuifd. “Ik heb het al eens eerder meegemaakt. In afwachting van de uitspraak in de clenbuterolaffaire reed Alberto Contador de Giro en won nog ook, maar nadien verloor hij zijn zege. Dat nooit meer.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.