Wetenschappers creëren lichtgevende planten in de hoop straatlampen te vervangen

Wetenschappers hebben enkele planten gecreëerd die licht geven. Aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) hopen ze zo op termijn straatlampen te kunnen vervangen door gloeiende bomen. Dat publiceerde de beroemde universiteit in het academisch magazine ‘Nano Letters’.

“Wij zoeken al heel lang naar een duurzaam alternatief voor straatlampen”, zo zegt professor Michael Strano, die het team van MIT leidt. “Ons doel is om een plant te creëren die werkt zoals een bureaulampje. Maar dan wel een licht dat je niet in het stopcontact hoeft te steken.” Dat legt hij uit aan de Britse krant The Independent.

Gelukt

Nu zijn ze er wel degelijk in geslaagd om een lichtgevende plant te creëren. Dat doen ze aan de hand van luciferase, de stof die ervoor zorgt dat vuurvliegjes gloeien. De onderzoekers spuiten nanopartikels van die luciferase in de bladeren, samen met luciferin en coenzyme A. Dan zetten ze de planten onder een hoge druk. “Het licht dat dan te zien is, komt voort uit het energie metabolisme van de plant zelf”, aldus Strano. Het groen bleef maar liefst vier uur gloeien. De techniek werkte tot nu toe al bij de bladeren van salade, boerenkool, spinazie en waterkers.

Grootse dromen

Momenteel zit hun onderzoek nog in een prille beginfase, maar de plannen van het team zijn ambitieus. “Ons doel is duidelijk. We willen dat we een plant maar één keer moeten inspuiten, waarna de bladeren voor de volledige levensduur moeten blijven gloeien”, besluit de professor. “Het klinkt misschien absurd, maar dit is een heel serieuze stap naar straatverlichting door planten en bomen.”

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S