Noord-Korea lanceert Netflix-achtige app (maar wie naar verboden media kijkt, riskeert doodstraf)

Noord-Korea lanceert Netflix-achtige app (maar wie naar verboden media kijkt, riskeert doodstraf)

Foto: AFP

Noord-Korea heeft een eigen app uitgebracht waarmee de bevolking onder meer tv-shows en video’s kan kijken. Het gebruik van de app is niet zonder gevaar: wie naar de verkeerde zaken kijkt, moet dat mogelijk met de dood bekopen.

Het aantal Noord-Koreanen met een smartphone of tablet neemt toe. Om het mediaverbruik van de bevolking goed te kunnen controleren, heeft de regering van Kim Jong-un de My Companion 4.0-app gelanceerd. Met deze Netflix-achtige app kunnen Noord-Koreanen onder meer ebooks lezen, video’s en shows kijken, spelletjes spelen en zelfs karaoke doen, meldt de Daily Mail.

Naast het uitbreiden van het nucleaire wapenarsenaal is de ontwikkeling van eigen technologie een prioriteit van Kim Jong-un. Noord-Korea bracht recentelijke nog een zelfgemaakte versie van het internet uit, wat door de bevolking “Kwangmyong” (wat zoveel betekent als ‘Helderheid’ of ‘Licht’) wordt genoemd. Surfen doen de Noord-Koreanen met de browser ‘Naenara’ (‘Mijn land’), een aangepaste versie van de bekende browser Firefox.

Het land ontwikkelde ook een smartphone, de Jindallae 3, die erg lijkt op een iPhone. Het regime houdt het telefoon- en internetgebruik van de bevolking nauwlettend in de gaten. “Er is geen land op aarde dat het internet en de informatiestroom zo succesvol monopoliseert en controleert als Noord-Korea”, aldus Kang Shin-sam, expert op het gebied van Noord-Koreaanse technologie.

Het gebruik van de My Companion 4.0-app is dan ook niet zonder gevaar. Wie op zoek gaat naar verboden media, zoals Zuid-Koreaanse websites, riskeert naar de doodstraf of naar een van de beruchte Noord-Koreaanse strafkampen te worden gestuurd.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees