Pijnlijk: kandidaat-rechter van Donald Trump kan niet één vraag over rechtspraktijk goed beantwoorden tijdens hoorzitting

Pijnlijk: kandidaat-rechter van Donald Trump kan niet één vraag over rechtspraktijk goed beantwoorden tijdens hoorzitting Video: Reuters

Matthew Spencer Petersen, een van de kandidaat-rechters die werd voorgedragen door Amerikaans president Donald Trump, is momenteel een hit op sociale media. Toen de man tijdens een hoorzitting enkele kennisvragen voorgeschoteld kreeg door een Senaatscommissie, moest hij telkenmale het juiste antwoord schuldig blijven. Het resulteerde in een gênant tafereel dat inmiddels door miljoenen mensen werd bekeken.

Petersen was een van de kanshebbers om districtsrechter te worden in de hoofdstad Washington. Toen de Republikeinse Senator John Kennedy de man en nog vier andere kandidaten vroeg of er iemand nog nooit een rechtszaak had geleid, moest Petersen zijn hand opsteken. Al snel bleek zijn ervaring erg miniem te zijn. “Burgerlijke rechtbank? Strafrechtelijk? In een staat of federaal?” Allemaal vragen waarop Petersen niet anders kon dan “nee” antwoorden.

Het vervolg werd er helaas niet beter op. Zo moest de man toegeven dat hij sinds zijn opleiding rechten niet meer de federale regels rond bewijslast goed heeft doorgenomen. En ook enkele basisvragen over rechtspraktijk bleven onbeantwoord. “Weet u wat een motie in limine is?”, vroeg Kennedy. “Daar kan ik u momenteel geen goede definitie van geven”, klonk het nadien bij Petersen. Hetzelfde gebeurde bij de overige kennisvragen.

Zijn kandidatuur werd unaniem afgekeurd, iets wat de afgelopen decennia maar zelden gebeurde.

Corrigeer

NIEUWS