Met deze trucjes proberen automobilisten positieve alcoholcontroles te omzeilen. Maar helpen ze ook?

Met deze trucjes proberen automobilisten positieve alcoholcontroles te omzeilen. Maar helpen ze ook?

Foto: BELGA

De BOB-campagne draait op volle toeren en de eerste resultaten zijn weinig hoopgevend. Zo werden afgelopen weekend bij een controle in Vlaams-Brabant twaalf rijbewijzen ingetrokken. Een man probeerde de politie bij een ‘vliegende controle’ te misleiden door nog snel een flinke slok Listerine te drinken. Dat bezorgde hem wel een frisse adem. Maar hij blies toch positief. “We kennen al die trucjes intussen wel”, klinkt het bij de politie. Maar helpen ze ook?

De beste manier om een blaastest te ‘overleven’, is uiteraard niet drinken als u het stuur neemt. Een standaard alcoholisch drankje bevat altijd ongeveer 10 gram alcohol. Dat geldt voor een gewoon glas wijn, een standaard pintje, een porto, … Die 10 gram alcohol stemt overeen met 0,2 promille voor een man en 0,3 promille voor een vrouw.

“Je lever breekt ongeveer één standaardglas af per 90 minuten. Tien pintjes gedronken? Dan kan het tot 15 uur duren vooraleer je lichaam alle alcohol volledig heeft afgebroken. Na een zware avond kan je dus ook ‘s ochtends nog positief blazen”, zegt toxicoloog Jan Tytgat van de KU Leuven.

“Natuurlijk weten we dat er op het internet heel wat trucjes circuleren om aan een positieve controle te ontsnappen. En geregeld merken we dat bestuurders opvallend naar munt of mondspoelmiddelen ruiken. Voor ons is dat een bijkomende reden om een alcoholtest af te nemen”, klinkt het bij de federale politie.

Met deze trucjes proberen automobilisten positieve alcoholcontroles te omzeilen. Maar helpen ze ook?
Jan Tytgat. Foto: Dirk Vertommen

Listerine

Sinds een goed jaar gebruikt de politie bij alcoholcontroles de alcosensor VXL waarmee de uitgeademde lucht in het voertuig wordt gemeten. Het toestel, dat ook in de meeste buurlanden wordt gebruikt, geeft enkel een indicatie. Is de gemeten alcohol in de lucht te hoog, wordt overgegaan tot een effectieve alcoholtest die dat een S (Safe), A (Alert) of P (Positief) aangeeft.

Met deze trucjes proberen automobilisten positieve alcoholcontroles te omzeilen. Maar helpen ze ook?
Foto: Shutterstock

Vorige weekend betrapte d politie nog een chauffeur die een flinke geut Listerine mint had gedronken. Het flesje lag nog in zijn voertuig. Een andere had een halve bus WC-verfrisser in zijn auto gespoten. “Daar trappen wij al lang niet meer in”, zegt de autowegpolitie.

“Het is een mythe dat meettoestellen kunnen misleid worden door geuren die de geur van alcohol maskeren. Integendeel, ze kunnen zelfs de testresultaten in het nadeel van de chauffeur beïnvloeden. Listerine bijvoorbeeld bevat 27% alcohol. Bovendien, als er in het voertuig een geur wordt waargenomen die abnormaal is, WC-verfrisser of sterke parfums bijvoorbeeld, zal er sowieso worden overgegaan tot een alcoholtest”, zegt de federale wegpolitie.

Veel water drinken

“Water helpt enkel om een kater te vermijden. In je bloedbaan blijft de hoeveelheid alcohol gelijk. Wie gedronken heeft mag zoveel water drinken als hij wil, het zal het resultaat niet beïnvloeden. Bovendien kan te veel water op korte tijd drinken gevaarlijk zijn”, zegt toxicoloog professor Jan Tytgat (KU Leuven).

Toertjes rond de kerk lopen

Wie wordt tegengehouden voor een alcoholcontrole kan een kwartiertje uitstel vragen, dat is zo voorzien in de wet. “Dat kan helpen vermijden dat de mondalcohol een vertekend beeld geeft. Alcohol lost op in het speeksel. Wie kort voor de controle nog alcohol heeft gedronken heeft, heeft er alle belang bij om een kwartier uitstel te vragen. Maar als je echt te veel gedronken hebt, zal dat het resultaat niet beïnvloeden”, zegt Tytgat. In dat kwartier tijd snel wat rondjes lopen rond de kerk, helpt in tegenstelling tot wat wel eens wordt beweerd, niet! Door te bewegen, verbrand je wel calorieën. Die zitten ook in alcohol. Wie veel drinkt, moet dus ook veel sporten. Maar op het ogenblik van de controle, helpt het dus niet.

Straffe koffie drinken

Drink een paar tassen straffe koffie en je bent nuchter, wordt gezegd. “Niets van aan. Voor je kater werkt het zelfs veeleer omgekeerd omdat ook koffie vochtafdrijvend is. Koffie is een stimulerend middel (cafeïne). Alcohol is een onderdrukkend middel. Ze werken elkaar tegen, maar veel invloed op de alcoholtest zal dat niet hebben. Koffie zal wel helpen om je wakker te houden, maar nuchter zal je er zeker niet van worden”, zegt professor Tytgat.

Met deze trucjes proberen automobilisten positieve alcoholcontroles te omzeilen. Maar helpen ze ook?
Foto: Shutterstock

Kauwgom eten?

Kauwgom, straffe muntjes, Listerine, Corsodyl (straf spoelmiddel voor mondhygiëne). “Ze geven je een frisse adem. Meer niet.”

Medicatie nemen

Op het internet circuleren allerlei pillen, vaak met exotische namen. Meestal bestaan die gewoon uit vitamines. Vitamines kunnen geen kwaad, maar ze helpen ook niet. Alleen wie dagelijks meer dan acht glazen drinkt, kan baat hebben bij medicatie. Bijvoorbeeld vitaminepillen, omdat alcoholisme een vitaminetekort veroorzaakt. Maar ze beïnvloeden in geen geval de alcoholcontrole.

“Sommige middelen zoals Rohypnol zijn zelfs echt gevaarlijk in combinatie met alcohol. Bij toxicologisch onderzoek op slachtoffers van ongevallen zien we vaak een combinatie van alcohol en bepaalde medicijnen”, zegt Tytgat.

Koperen muntje onder de tong steken

“Niet doen. Het helpt niet en je loopt ook nog het risico op een metaalvergiftiging”, zegt professor Tytgat. Koper is een metaal. Bij de eerste alcoholmeters lukte het soms om door een koperen muntje onder de tong te leggen, de reactie te verstoren. Met de moderne toestellen werkt dat niet meer.”

Vettig eten

“Hier zit een grond van waarheid in. Als je maag al vol zit, wordt de opname van alcohol vertraagd. Daardoor kun je eventueel een glaasje meer drinken. Het omgekeerde geldt ook. Iemand die met een nuchtere maag na zijn werk naar een receptie gaat en daar twee of drie glazen champagne drinkt, is niet meer in staat om te rijden. In Rusland geeft men bijvoorbeeld nooit alleen wodka op een receptie, er zijn altijd vrij vettige hapjes bij. Toch is dit geen zwartwit theorie. Het kan een beetje helpen, maar overschat het zeker niet”, zegt Tytgat.

Met deze trucjes proberen automobilisten positieve alcoholcontroles te omzeilen. Maar helpen ze ook?
Foto: Shutterstock

Overgeven

“Je moet al goed getraind zijn. Maar het kan helpen. Op de alcohol die al in de bloedbaan zit, heeft het geen invloed. Wel op de alcohol die in je maag zit. Die raak je zo kwijt. Als je ad fundum een paar pinten drinkt aan de toog en je kan die snel weer uitbraken, zit de alcohol nog niet in het bloed. De vraag is natuurlijk welk plezier je daar aan hebt.”

Een frisse douche

“Als je gedronken hebt en je voelt je niet goed, kan een frisse douche of frisse buitenlucht helpen om je een beetje beter te voelen. Maar op de alcohol in je bloed heeft het uiteraard geen enkele invloed. Als je na een frisse douche het stuur neemt en door de politie wordt gecontroleerd, zal de hoeveelheid alcohol in je bloed zeker niet weg zijn”, zegt toxicoloog Jan Tytgat.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees