Van Aert blij over “goede tweede dag”, Van der Poel weigert schuld bij ziekte te leggen

Van Aert blij over “goede tweede dag”, Van der Poel weigert schuld bij ziekte te leggen

Foto: BELGA

De Wereldbekermanche in Namen zal dit seizoen herinnerd worden als de cross van de grote wederopstanding voor Wout van Aert. De wereldkampioen verpletterde de tegenstand en won met meer dan een minuut voorsprong. Van Aert zelf bleef er erg kalm onder. Zijn grote concurrent Mathieu van der Poel weigerde de schuld voor zijn mindere prestatie bij zijn verkoudheid te leggen: “Wout was veel te sterk vandaag.”

Wout van Aert (winnaar): “Straf, hé?”

De wereldkampioen was, zoals verwacht, in zijn nopjes met zijn strakke zege in Namen. “Straf, hé? Ik weet eigenlijk niet goed wat ik hierop moet zeggen, behalve dat ik natuurlijk zeer tevreden ben. Ik had meteen een goed ritme te pakken en ik schrok dat ik al snel zo’n voorsprong kon nemen. Het was lang geleden dat ik met zo’n gevoel kon koersen. Ik maakte wel een slippertje doordat ik iets te hard een bocht in ging, maar meer dan een schaafwonde heb ik niet opgelopen. Dat Mathieu (van der Poel, nvdr.) een verkoudheid had? Dat zou een logische verklaring kunnen zijn waarom het verschil ineens zo groot was. Over mijn eigen koers kan ik alleen maar tevreden zijn, ik voelde voor dit weekend dat ik goed was en ik had er vertrouwen in, ook gisteren al. Toen pakte ik een mooie tweede plek, vandaag is het natuurlijk nog iets beter. Wat me vooral blij maakt is dat mijn tweede dag nu weer goed is, misschien zelfs beter dan de eerste dag. Dat was eerder dit seizoen een groot probleem.

Van Aert blij over “goede tweede dag”, Van der Poel weigert schuld bij ziekte te leggen
Foto: BELGA

Toon Aerts (tweede): “Niet erg dat ik een slechte start had”

Toon Aerts, dit seizoen al meer dan eens best of the rest achter de twee grote tenoren van de cross, maakte ook in Namen indruk.”Mijn start was niet super. In die eerste flauwe bocht werd ik ingesloten, toen ik weer vooraan kwam was Van Aert al vertrokken. Misschien is dat niet eens slecht, want als ik hem had proberen volgen, had ik mezelf misschien ook opgeblazen zoals de anderen. Ik voelde me even sterk als Mathieu, maar ik kon niet zeggen of ik echt beter of slechter was dan hem. Ik wist zelfs niet dat hij op het einde nog gevallen is. Hij was wel ineens een eindje achter me, dus ik heb toen vol aangevallen. Op het allerlaatste stukje kwam hij plots wel nog dicht, dus ik moest nog sprinten. Dit was een echte cross en voor mij was het een goed parcours doordat het heel zwaar is en er veel geklommen moet worden, net zoals in Gavere-Asper of de Koppenbergcross.”

Van Aert blij over “goede tweede dag”, Van der Poel weigert schuld bij ziekte te leggen
Foto: BELGA

Mathieu van der Poel (derde): “Had gewoon niet mijn beste dag”

Mathieu van der Poel weigerde na de finish de schuld voor zijn offday bij zijn verkoudheid te leggen. “Wout was veel te sterk vandaag. Het klopt wel dat ik wat problemen heb aan de luchtwegen, maar ik ga dat zeker niet de schuld geven. Ik had gewoon niet mijn beste dag en dan maak je ook veel fouten. Uiteindelijk kwam ik na mijn late val nog dicht bij Toon Aerts, maar sprinten ging niet meer omdat ik in de laatste afdaling uit mijn klikpedaal schoot. Tweede of derde maakt ook niet zo veel uit. Dit was een loodzware wedstrijd op wat misschien wel het zwaarste parcours in de cross is. Ik ben wel ontgoocheld omdat ik zo naar huis ben gereden door Wout, dat is natuurlijk nooit leuk. Hopelijk maak ik dat volgende week goed!”

Corrigeer