Mama weet dat kindje terminaal is, maar wil het houden om organen te kunnen doneren

Mama weet dat kindje terminaal is, maar wil het houden om organen te kunnen doneren

Stockbeeld. Foto: Shutterstock

De 30-jarige Hayley Martin was vijf maanden zwanger, toen ze te horen kreeg dat haar kindje een zeldzame genetische ziekte had. Het verdict van de dokters was verschrikkelijk. Het kindje van Hayley en haar echtgenoot Scott zou maar heel kort kunnen leven. De artsen raadden haar aan om abortus te plegen, maar dat weigert de vrouw resoluut. Ze wil pas bevallen wanneer de baby volgroeid is, zodat ze met de organen andere kinderen kan redden.

Scott en Hayley waren door het dolle heen toen ze hoorden dat ze samen een vierde kindje zouden krijgen. De twee hebben al drie gezonde kinderen samen: Kiowa (7), Layla (5) en Oliver (2), maar bij hun laatste zwangerschap liep het mis.

Verder leven

Na een routineonderzoek bleek dat de ongeboren baby het syndroom van Potter heeft. Dat wil zeggen dat het kindje geen nieren heeft en dat de longen niet goed genoeg zullen ontwikkelen om te kunnen leven. Baby’s met dat syndroom overlijden vaak vlak voor of kort na de geboorte. Het kindje is terminaal. Omdat Hayley nog maar vijf maanden ver was, toen ze het nieuws kreeg, kon ze nog abortus plegen.

Maar het echtpaar weigert. Hayley heeft besloten om het kindje verder te laten groeien in haar buik. Het meisje, dat ze Ava-Joy noemen, kan immers met haar organen het leven redden van andere baby’s. “Zo kan onze dochter prachtige dingen doen en voortleven in andere kinderen”, aldus de zwangere vrouw tegen Daily Mail. Om een gezonde donor te zijn, moet het meisje echter nog even verder groeien in de buik van haar moeder, want de baby moet 2,5 kilogram wegen.

Verschrikkelijk moeilijk

Hayley geeft toe dat dit een immens moeilijke periode is. Ze barst geregeld in tranen uit, wanneer ze haar dochtertje voelt bewegen in haar buik. “Ik heb een vaste uitleg klaar voor wanneer mensen informeren naar mijn zwangerschap, maar dat maakt het er niet makkelijker op. Als mensen mij feliciteren met mijn bolle buik, heb ik het heel zwaar”, zegt ze tegen Daily Mail.

De vrouw zet door. Nog even, want de zwangerschap zal wellicht worden ingeleid op Kerstmis. “Als alles goed loopt, dan kunnen we haar hartkleppen, levercellen en de pancreas doneren. Dat wordt mijn kerstgeschenk voor de families van andere zieke kinderen”, besluit Hayley.

Corrigeer

RECENT NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees