Ontwikkelaars vinden nieuwe locatie voor energie-eiland voor onze kust

Ontwikkelaars vinden nieuwe locatie voor energie-eiland voor onze kust

Zo zou het energie-eiland voor de kust van Zeebrugge eruitzien. Foto: vln

Brugge / De Haan -

Nadat plannen om een zogenaamd energie-eiland te bouwen voor de kust van De Haan na heel wat protest werden opgeborgen, mikt initiatiefnemer iLand met baggeraars DEME en Jan De Nul nu op Zeebrugge. “Een stap in de goede richting”, klinkt het.

De baggeraars DEME en Jan De Nul, verenigd in de groep iLand, dienden enkele jaren geleden een plan in om voor de kust van De Haan, op de Wenduinebank, een zogenaamd ‘energieatol’ te bouwen waar energie, komende van de windmolenpark, kon opgeslagen worden. Het opzet kreeg heel wat tegenwind uit diverse hoeken. Het gemeentebestuur verzette zich met klem en niet in het minst Vlaams volksvertegenwoordiger Wilfried Vandaele (N-VA) trok in Brussel ten strijde tegen de plannen.

iLand maakte nu onlangs bekend dat het mikt Zeebrugge als inplantingsplaats en dat ziet Wilfried Vandaele beter zitten. “Uit onderzoek bleek dat de constructie van zo’n eiland voor de kust van De Haan verre van een goed idee was”, zegt Vandaele. “Los van de visuele hinder die een 1,5 kilometer breed en 2,8 kilometer lang eiland op amper vier kilometer uit te kust met zich meebrengt, stelden er zich nog vragen over het vis- en garnalenbestand op de bewuste Wenduinebank en de invloed van de stromingen op de kustlijn. Ook de vraag over de impact op het toerisme bleef onbeantwoord.”

Logisch

Vandaele slaagde erin om het dossier tegen te houden, meer bepaald door een fout in het concessiedossier te ontdekken.

“Ik bleef bovendien van meet af aan hameren op het standpunt dat een dergelijk energieatol veel beter bij de haven van Zeebrugge wordt gebouwd. Bij het tot stand komen van het eerste Marien Ruimtelijk Plan kreeg ik het gedaan dat er in het plan een extra zone voor een dergelijk eiland werd ingekleurd voor de kust van Zeebrugge”, zegt Vandaele. “Aangezien men daar toch van plan is de haven uit te breiden, kan men twee vliegen in één klap slaan.”

Tweede eiland

En dat plan is blijkbaar niet in dovemansoren gevallen want iLand lijkt nu duidelijk te mikken op Zeebrugge als locatie in plaats van De Haan. Het bedrijf hoopt eveneens op Europese subsidies om het project te realiseren en wil het eiland bovendien combineren met onder meer aquacultuur, het kweken van vissen en schaaldieren. De zone voor De Haan staat in het Marien Ruimtelijk Plan weliswaar nog steeds ingekleurd als zone voor energieopslag.

“We weten dat iLand overweegt om een tweede eiland te bouwen als het eerste lukt”, zegt Vandaele nog. “De zone voor de kus van De Haan is in het huidige Marien Ruimtelijk Plan nog steeds ingekleurd als zone voor energieopslag. De procedure om dat plan te herzien loopt momenteel en in 2018 wordt het publiek hierover geraadpleegd.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees