Dankzij snel optreden hulpdiensten is Wevelgemnaar stabiel

Loper (17) krijgt hartstilstand tijdens Kerstcorrida

Loper (17) krijgt hartstilstand tijdens Kerstcorrida

Foto: eva

Deerlijk / Wevelgem -

Een deelnemer aan de Kerstcorrida in Deerlijk kreeg tijdens de loopwedstrijd van de 5 km een hartstilstand. Dankzij een goed voorbereid noodplan en de vlotte samenwerking tussen hulpdiensten en organisatie kon de 17-jarige loper uit Wevelgem gered worden.

Vorig jaar nam Thibault D. (17) uit Wevelgem al eens deel aan de Kerstcorrida in Deerlijk. Hij liep toen de 5 km in een mooie tijd van zo'n 27 minuten. Gisterennamiddag stond hij samen met nog 1.600 andere lopers aan de start met de ambitie om sneller de aankomstlijn te bereiken. Daar wachtten zijn ouders op hem.

Loper (17) krijgt hartstilstand tijdens Kerstcorrida
Foto: eva

Maar Thibaut haalde de eindstreep niet. Rond 3 km, net over de helft, zakte de tiener in de Waregemstraat in elkaar. Omstaanders dienden hem de eerste zorgen toe. Medewerkers van het Rode Kruis Deerlijk konden heel snel de reanimatie overnemen. Sinds enkele jaren rijden hulpverleners namelijk met de fiets mee om in geval van nood snel te kunnen optreden. De aanwezige politiemannen en seingevers zorgden ervoor dat de massale toeschouwers de weg vrijmaakten zodat de ambulance van het Rode Kruis vlot tot bij het slachtoffer kon raken. Met een AED-toestel werd de reanimatie verder gezet en de hulpverleners konden het slachtoffer er door halen. De ambulance en MUG waren snel ter plaatse en in stabiele toestand werd Thibaut naar het ziekenhuis van Kortrijk gebracht.

Noodplan

“Dankzij de vlotte samenwerking tussen het Rode Kruis, de politie, de seingevers en de organisatie kon alle hulp snel geboden worden. Iedereen heeft fantastisch werk geleverd”, zegt schepen van Sport, Ann Accou (CD&V).

Het was de eerste keer in de geschiedenis van de Deerlijkse Kerstcorrida dat een deelnemer moest gereanimeerd worden. “Gelukkig hebben we een goed noodplan en is dat ook door iedereen goed uitgevoerd”, zegt organisator Tom Valcke.

Door het voorval werd het startsein voor de 15 km met een twintigtal minuten vertraging gegeven. De 34ste editie was in het totaal goed voor 3.100 lopers. De opbrengst gaat traditioneel naar de Deerlijkse gemeentescholen voor buitengewoon onderwijs De Kim en De Sam. Voor die leerlingen is er de aparte loopwedstrijd Happy Together Run, een zestigtal liepen mee en dat deden ze met een gele ballon in hun handen.

Pastoor

Daarna startte de 5 km die zoals elk jaar de meeste deelnemers lokte. Pastoor Marc Messiaen liep samen met 24 vormelingen mee. “Het is het derde jaar dat de Kerstcorrida één van de activiteiten is voor de vormelingen. Het is vooral wedstrijd in de wedstrijd van ‘steek de pastoor voorbij’, maar ik probeer het ze niet al te gemakkelijk te maken.”

Opvallend was ook de deelname van enkele viervoeters. Auri, de hond van de Deerlijkse Sien Willems, kwam van zijn soortgenoten als eerste over de streep. In een tijd van ruim 30 minuten. “Maar mocht ik haar laten doen, dan zou ze hier veel rapper zijn. Ik hou haar op”, lacht haar baasje.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees