Vlaanderen verrast door ijzel en gladde wegen

Ziekenhuizen en spoeddiensten bomvol door autocrashes en gevallen mensen

Een van de spectaculairste ongevallen gebeurde in Halle. Foto: ssj

Het was gisteren razend druk op de meeste spoeddiensten. De gladde wegen zondagochtend veroorzaakten enkele ongevallen met auto’s op de baan, al lieten vooral fietsers en voetgangers zich verrassen door ijzelplekken. Her en der begon het ook nog te druppelen, waardoor fietspaden en trottoirs extra glad werden. Het gevolg laat zich raden: breuken alom.

Het Vlaams Verkeerscentrum had gewaarschuwd voor gladde wegen en de strooidiensten waren massaal uitgerukt, maar dat verhinderde niet dat er verschillende ongevallen gebeurden. In het Antwerpse Hulshout reed een truck in de gevel van een woning. In het Oost-Vlaamse Watervliet (Sint-Laureins) raakten vier inzittenden levensgevaarlijk gewond na een frontale botsing. Ook in Genk en Halle ­gebeurden spectaculaire ongelukken: een wagen ging meerdere keren over de kop, een andere belandde in een kap­salon. Op de E19 in Kontich en de A112 ter hoogte van Antwerpen-Centrum raakten rijstroken versperd door verschillende ongevallen.

Toch waren het vooral fietsers en voetgangers die zich zondagochtend lieten verrassen. “De piek deed zich voor in de vroege voormiddag”, zegt medisch diensthoofd Nick Vermeersch van het Sint-Mariaziekenhuis in Halle. “Bij de patiënten waren zowel jongeren als ouderen.”

“Het is hier erg druk. De orthopedisten weten niet waar eerst te beginnen”, zegt spoedarts Gijs Van Droogenbroeck van het OLV Ziekenhuis in Aalst. “Het gaat vooral om mensen die te voet of met de fiets onderweg waren en na een valpartij worden binnengebracht met pols- en enkelbreuken, met ontwrichte schouders en zelfs met heupfracturen.”

Ook in het UZ Brussel in Jette was het “veel drukker dan op een normale zondag”, zegt woordvoerder Gina Volkaert. “Onze radiologen kwamen handen te kort. De meest voorkomende blessures zijn gebroken armen en schouders die uit de kom zijn. Er vielen ook opvallend veel mensen op hun achterhoofd, daar kwamen dus hechtingen aan te pas.” Hetzelfde klonk in het AZ Alma in Eeklo – “een verdubbeling van het aantal patiënten” – en in het AZ Sint-Lucas in Gent: “We hebben de voorbije 12 uur al 141 patiënten binnengekregen, veruit de meesten met breuken. Gelukkig is de vroege ploeg van verplegers gebleven, zodat we nu met een dubbele bezetting de patiënten kunnen opvangen. Het is meer dan nodig”, zegt spoedarts Nicolas Mpotos.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees