Uitbater krijgt verbod om term Winterfeesten te gebruiken: “Imagoschade? Welke imagoschade?”

Uitbater krijgt verbod om term Winterfeesten te gebruiken: “Imagoschade? Welke imagoschade?”

Ladislas Leys toont de aangetekende brief. Op het spandoek heeft hij intussen het woord ‘Gentse’ overplakt met het (weliswaar verkeerd gespelde) ‘Holy’. Foto: fvv

Gent -

De Stad Gent dreigt met ‘verdere stappen’ tegen Holy Food Market als de culinaire kapel van Ladislas Leys nog langer het ‘merk’ Gentse Winterfeesten gebruikt. In een aangetekende brief wrijft de stad hem mogelijke imagoschade aan. “Ik snap niet dat onze schepen van Middenstand dit durft te ondertekenen”, zegt Leys. Christophe Peeters (Open VLD): “Die man heeft er een handje van andermans ­ideeën te kapen.”

Druk in de stad, aanschuiven aan het reuzenrad: de Gentse kerstmarkt is hot hot hot. En daar wil iedereen een graantje van meepikken. Ook Ladislas Leys van Holy Food Market. Zijn ‘culinaire kapel’ baadt in kerstsfeer. Er is versiering, er zijn optredens en hier en daar is de menukaart aangepast.

Maar dat is tegen de zin van het stadsbestuur. Vrijdag kreeg Leys een aangetekende brief in de bus. Ondertekend door de adjunct-stadssecretaris en door middenstandsschepen Christophe Peeters. Daarin staat dat de stad “met enige verbazing” ervan kennisneemt dat Holy Food Market een kerstmarkt organiseert onder de naam Gentse Winterfeesten. Peeters zegt dat daardoor “verwarring naar de bezoekers ontstaat” en dat Leys “op de kar springt van een internationaal gelauwerd evenement”. Het stadsbestuur wil dat Holy Food Market het merk Gentse Winterfeesten overal weghaalt. “Om imagoschade te voorkomen” en om “verdere stappen” – lees: gerechtelijke acties – te vermijden.

Gentse Feesten

“Onwaarschijnlijk”, zegt Ladislas Leys. “Zou het niet beter zijn dat iedereen op de kar springt om de Gentse Winterfeesten nog groter te maken? Moeten we elkaar als middenstanders niet helpen in plaats van tegenwerken? Ik snap niet dat Christophe Peeters zo’n brief durft te tekenen.”

Leys vraagt zich af wat de volgende stap is. “Moet een café dat volgende zomer een Gentse Feestenprogramma in elkaar bokst, nu ook een aangetekende brief verwachten? Welke imagoschade kan ik nu toebrengen? Heb je al gezien hoe mooi het hier is? Ik versterk het evenement alleen maar.”

Leys heeft het stilaan gehad met Gent. “Wat ik ook doe, het is altijd iets. Ik heb zin om de handdoek te werpen en te vertrekken. Misschien plaats ik een bord aan mijn toegangspoort dat Gent daar stopt.”

“Al vaker miserie”

Schepen Peeters reageerde gisteravond streng voor Leys. “Het concept en de naam Gentse Winterfeesten staan in de aanbesteding. De organisator betaalt daar 60.000 euro voor aan de Stad.”

“Meneer Leys van Holy Food Market heeft er een handje van ideeën van anderen te kapen en op die manier geld te verdienen. We hebben met hem al vaker miserie gehad, ook tijdens de Gentse Feesten. We willen iedereen steunen, maar het liefst mensen die op een correcte manier zakendoen en er niet overal de kantjes aflopen.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees