Wout van Aert eindelijk weer oppermachtig na deugddoende stage in Spanje

Deze opmerkelijke uitleg heeft Van Aert voor wederopstanding en waarom het daarvoor niet lukte

Deze opmerkelijke uitleg heeft Van Aert voor wederopstanding en waarom het daarvoor niet lukte

Foto: Photo News

Wout van Aert is weer alive and kicking. De wereldkampioen won niet alleen voor het eerst op de Citadel van Namen, het was ook de allereerste keer deze winter dat hij er met kop en schouders bovenuit stak. Hij stuurde Mathieu van der Poel met een kop vol zorgen terug naar Kalmthout. Maar of dit hét kantelweekend was, weten we pas na de sliert eindejaarscrossen die eraan komen.

Van Aert trakteerde de massa op de Citadel op een leuk zegegebaar: rechtstaand in zijn klikpedalen reed hij met de armen wijd open door de finish. De laatste ronde liet hij het publiek voluit meegenieten van zijn demonstratie. “Het was ook lang geleden dat ik zoiets kon opvoeren. In de Duitse Wereldbeker reed ik ook wel voorop, maar het gevoel was toch anders. Ik kan me niet zo goed meer herinneren wanneer ik nog eens met deze benen deed. In Zolder misschien.”

De ster van Wout van Aert, die in Namen zijn vijfde zege van het seizoen pakte, is rijzend. Die van Mathieu van der Poel was doffer dan ooit. Dat is de conclusie van een weekend waarin we met de Scheldecross van zaterdag het spannendste duel van het seizoen kregen en gisteren dan opnieuw een ‘saaie’ veldrit, omdat Van der Poel dit keer niet thuis gaf.

Nieuwe start

Dé vraag is hoe het komt dat de wereldkampioen nu pas op de hoogte van Van der Poel is gekomen. Van Aert zelf houdt het bij twee aanwijsbare redenen. Hij is twee kilogram lichter en hij voelt zich beter in zijn vel na zijn twaalfdaags isolement in Calpe. “Het kwam ook omdat Mathieu een slechte dag had. Anders was het verschil niet zo groot, maar dat hoort er nu eenmaal bij. Ik voelde me vandaag nog iets beter dan in Antwerpen. Vroeger was de tweede dag bij mij altijd beter, maar in het begin van dit seizoen was de tweede cross op rij vaak slechter. Laat ons zeggen dat ik na een start met ups en downs nu eindelijk vertrokken ben. Dat gevoel had ik donderdag al toen ik thuis trainde voor de Scheldecross. De benen voelden goed aan, dat had ik dit seizoen nog niet gehad.”

Lange trainingen rond Calpe, intervaltrainingen, weinig eten: die drie elementen zorgden ervoor dat de wereldkampioen twee kilo minder weegt dan toen hij na de Flandriencross in Hamme van 26 november even uit het seizoen stapte. “Ik was nu ook niet echt een dikzak, maar ik ben iemand die makkelijk spiermassa aanmaakt. Op den duur is die niet echt functioneel meer. Het werd tijd dat ik daaraan werkte, zeker voor zwaardere crossen zoals Namen. Elke gram die je minder moet meesleuren, is toch een voordeel. Ik had een tijdje geleden een vetmassa van 6,3 procent. Ik denk niet dat er echt veel vet af is, maar waarschijnlijk wel wat spiermassa. Het is hetzelfde gewicht waarmee ik vorig jaar de winter begon, maar door omstandigheden – wat zorgen links en rechts – let je dan minder op alle details.”

Van Aert is vooral blij dat hij uit de stage-zonder-ploegmaten (zijn ploeg Crelan-Charles trok naar Griekenland, nvdr.) kwam zoals hij had gehoopt. “Ik kreeg daar ook opnieuw de mentale rust. De eerste acht dagen was ik samen met Stephen Hyde, de laatste vier met mijn verloofde Sara. Het was een verrijking om met iemand op pad te gaan die je eigenlijk niet goed kent. We hebben veel van elkaar opgestoken. Op training in mijn wiel hangen loont, hé. Kijk naar Hyde: hij werd vandaag elfde.”

Mathieu van der Poel aanhoorde het allemaal, zuchtte diep en hoopte dat het allemaal bij die ene offday blijft. “Het is niet plezant om zo naar huis te worden gereden. Zo’n dag heb ik nog niet dikwijls meegemaakt. Ik denk dat het voor iedereen duidelijk was dat ik niet in mijn gewone doen was. Wat geen afbreuk doet aan wat Van Aert hier neerzette. Ik hoop dat ik volgende week opnieuw mezelf ben, dat we dan opnieuw het duel kunnen aangaan en dat we die spannende crossen krijgen waar de buitenwereld al een tijdje om vraagt.”

Corrigeer