Tourmonument Hinault: “Carrière Froome kan voorbij zijn”

Tourmonument Hinault: “Carrière Froome kan voorbij zijn”

Foto: Photo News

Een paar dagen nadat de bom-Froome losbarstte, komen de tongen wat losser over de Brit die in de Vuelta een verdacht urinestaal afleverde. “Ik vertrouwde Froome. Maar dit is het bewijs dat je niemand kunt vertrouwen”, aldus vijfvoudig Tourwinnaar Bernard Hinault.

Bernard Hinault heeft een radicale oplossing om een Froomegate in de toekomst te vermijden. “Schaf de therapeutische voorschriften (de zogenaamde TUE’s, nvdr.) af die het gebruik van bijvoorbeeld salbutamol legitimeren”, zegt hij in de Franse krant Ouest-France. “Het is alsof ze allemaal astma hebben. Als je attesten nodig hebt om te koersen, moet je thuisblijven.”

Hinault vreest dat deze affaire een erg slechte zaak is voor de sport. “Ik vertrouwde Froome. Dit is nog maar eens het bewijs dat we niemand kunnen vertrouwen. Dit werpt een donkere schaduw op alles. Zijn carrière kan wel eens voorbij zijn.”

"Niet anders behandeld"

Brian Cookson, de in september weggestemde voorzitter van de internationale wielerfederatie UCI, gaf zaterdag toe dat hij op de hoogte was van de abnormale test die Froome in de Vuelta liet optekenen. Dat deed hij pas nadat de Ier Pat McQuaid vrijdag had beweerd dat Cookson het als UCI-voorzitter moést geweten hebben. “Dat klopt”, zei de Brit. “De laatste dag van mijn voorzitterschap werd ik er door het onafhankelijk werkende antidopingagentschap van op de hoogte gebracht dat Froome een abnormaal A-staal had laten optekenen waarvoor geen voorlopige schorsing nodig was. De dag nadien vertrok ik uit Bergen én uit de wereldwielerbond. Vanaf dat moment is het aan David Lappartient als UCI-voorzitter.”

Aan Cyclingnews en BBC benadrukte Cookson nogmaals dat de UCI de regels heeft gevolgd en er geen sprake kan zijn van een "speciale behandeling":

"Alle procedures werden gevolgd door de volledig onafhankelijke CADF en de "Legal Anti Doping Service" onder toezicht van een externe advocaat. Als UCI-president had ik dan ook geen enkele rol of invloed. Ik had - en heb nog steeds - vertrouwen in de integriteit van alle betrokkenen, dat zij in alle gevallen de juiste procedures zullen volgen en dat geen enkele renner op een of andere manier anders werd of wordt behandeld..."

Bardet is teleurgesteld, Nibali steeds minder gematigd

Romain Bardet en Marianne Vos vinden het een heel slechte zaak voor het wielrennen. “Het is jammer dat dit onder de radar bleef”, aldus Vos. Bardet vreest voor de geloofwaardigheid van het wielrennen. “Als er een straf moet uitgesproken worden, dan tegen 2018, zodat we goed aan het seizoen kunnen beginnen.”

Vincenzo Nibali spreekt intussen niet meer dezelfde gematigde taal. Eerst luidde het dat hij weinig zin heeft een eventuele tweede eindzege in de Vuelta via de groene tafel te krijgen. “Iedereen weet toch hoeveel keer je kan puffen om niet boven de grens te gaan? Ik heb een pollen­allergie, maar maximaal vijf pufjes zijn voldoende om de luchtwegen open te krijgen. Sommige jongens met inspanningsastma in onze ploeg voelen zich na twee pufjes al goed. Het is simpel: er zijn grenzen. Punt aan de lijn.”

Corrigeer