Eén op de vijf woningen in Vlaanderen is onderverzekerd: december zeer gevaarlijke periode voor woningbranden

Eén op de vijf woningen in Vlaanderen is onderverzekerd: december zeer gevaarlijke periode voor woningbranden

Foto: Shutterstock/Wikimedia Commons

Eén op de vijf woningen in Vlaanderen - en meestal ook de inboedel ervan - is fors onderverzekerd. Een gevaarlijke situatie, zo stelt Hillewaere Verzekeringen die zich baseert op een uitgebreide marktanalyse. Zeker tijdens deze winterse feestdagen. Dat is zowat de meest gevoelige periode voor woningbranden, zeggen specialisten.

Volgens onafhankelijk brandpreventieadviseur Tim Renders houdt de kerstperiode extra brandrisico’s in. Elk jaar gebeuren er wel branden door sfeerverlichting en kerstversieringen. We kennen allemaal het voorbeeld van een kerstboom die vuur vat door een defecte verlichting. Verder zien we meer keuken- en schoorsteenbranden, ongelukken met fondue- en gourmettoestellen en vuurhaarden die ontstaan door een onvakkundig gebruik van vuurwerk.

Ongeveer negen op de tien gezinnen in ons land hebben weliswaar een brandverzekering, zo leert een recente meting van koepelorganisatie Assuralia (midden 2017). Alleen: ze blijkt in veel gevallen niet up-to-date, aldus Hillewaere Verzekeringen. Veelal heeft dit te maken met een gestegen waarde van de woning, door renovaties. Vaak geven eigenaars dit niet door aan hun verzekeraar, met alle financiële gevolgen van dien. Hetzelfde verhaal geldt voor Vlamingen die een inboedelverzekering namen. “Jonge gezinnen opteren vaak voor meubels die ze zelf in elkaar moeten zetten, maar kopen enkele jaren later al eens een waardevol designmeubel of een antieke kast. Alleen wordt ook die ‘upgrade’ vaak vergeten”, aldus Leen Verheyen van Hillewaere Verzekeringen.

De verzekeraar wil de Vlaming wijzen op het belang van het up-to-date houden van je woningverzekering. Maar ook rookmelders plaatsen en zeker foto’s nemen van je meest waardevolle bezittingen, is iets dat té vaak vergeten wordt, zo luidt het.

Corrigeer

MEER NIEUWS