32 jaar cel voor gruwelijke moord met vleesmes aan de Dampoort

32 jaar cel voor gruwelijke moord met vleesmes aan de Dampoort

Foto: archief

Gent - Salah E. (43), de man die vorig jaar zijn ex neerstak op klaarlichte dag aan de Dampoort in Gent, heeft maandag een celstraf van 32 jaar gekregen. De familie en kinderen van de vermoorde vrouw, die op de vlucht was voor de man, werden tienduizenden euro's schadevergoeding toegewezen.

De correctionele rechtbank van Gent heeft maandag een celstraf van 32 jaar uitgesproken voor 43-jarige man die in augustus vorig jaar zijn 31-jarige ex-vrouw neerstak aan de Dampoort in Gent.

Dat is nog zwaarder dan de straf van 28 jaar die werd gevorderd door het Openbaar Ministerie. Salah E. pleitte zelf op het bekende artikel 71, 'de onweerstaanbare drang', om vrijgesproken te worden. Maar op dat argument ging de rechtbank niet in.

De man werd veroordeeld tot 32 jaar celstraf, wordt levenslang uit zijn rechten ontzet in België en moet meer dan 175.000 euro schadevergoeding betalen aan de familie en de kinderen van de vermoorde vrouw. Haar vijf kinderen kregen elk 25.000 euro schadevergoeding toegewezen.

Het gaat om een zaak met de kwalificatie moord, die vroeger voor het hof van assisen zou verschenen zijn. Maar door het afbouwen van assisen is de zaak door een correctionele rechtbank behandeld. De drie rechters spraken de maximumstraf uit van dertig jaar voor de moord en deden er nog twee jaar bij voor andere feiten, onder andere partnergeweld.

Op de vlucht

De gruweljike, fatale steekpartij gebeurde vorig jaar op 28 augustus. Getuigen hoorden toen plots een “dierlijk geluid” door de straat galmen. De 32-jarige Marokkaanse Rhizlene Tlarhi werd op straat, voor de ogen van drie van haar vijf kinderen, door haar ex gestoken met een groot vleesmes.

Kort voordien was ze hem ontvlucht na aanhoudend familiaal geweld. Ze overleed twee dagen later. De zaak kwam gisteren voor de rechter. Advocate Nathalie Aernoudts, die optreedt voor de nabestaanden, sprak tijdens het proces van een 'aangekondigde dood'.

Ze verwees naar een schrijnende smeekbede van Rhizlene in maart 2016 in een proces-verbaal na een zoveelste geval van familiaal geweld: “Hij is een psychopaat, hij wil mij en de kinderen doden en dan zelfmoord plegen. Ik leef in een nachtmerrie. Help me.”

Schuldverschuiving

Salah E. hield echter vol dat zijn vrouw hem tot de feiten dreef door haar zogezegde ontrouw. Tegelijk sprak hij over onweerstaanbare dwang. “Er is iets dat over hem kwam, een macht waaraan hij niet kon weerstaan. Hij herinnert zich drie messteken en dat het zwart werd voor zijn ogen”, zei zijn advocaat tijdens de rechtszaak .Hij vroeg de vrijspraak op basis van die geestesstoornis.

Het parket verzette zich daartegen. “De wreedheid waarmee hij met haar omging, doet een man zich schamen om een man te zijn”, zei procureur-generaal Serge Malefason. Dat hij het mes per toeval bij zich had, klopt ook niet. “Dat was zogezegd het mes waarmee hij dagelijks zijn boterhammen met La Vache Qui Rit smeerde. Maar met zo'n groot vleesmes kan je niet smeren zonder je te verwonden."

"Hij had het bij zich om te doden en hij stak om te doden, maar is te laf om dat te zeggen. Dat hij na de messteken, toen Rhizlène in de goot lag te bloeden, nog eens op haar spuwde, zegt alles.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees