Minder spieren is niet de reden waarom Wout van Aert plots zo snel rijdt! Maar wat is dan wel de reden?

Minder spieren is niet de reden waarom Wout van Aert plots zo snel rijdt! Maar wat is dan wel de reden?

Foto: BELGA

De verrijzenis van Wout van Aert was afgelopen weekend het gespreksonderwerp in de cross. “Ik ben twee kilo afgevallen”, zocht de winnaar van de WB-manche in Namen mee naar een reden. Minder spieren en toch sneller rijden, dat klinkt vreemd. Marc Lamberts, trainer van Van Aert, ziet echter een heel andere reden waarom Van Aert plots weer de oude is.

Lees hier over de opmerkelijke uitleg van Wout van Aert en zijn verrijzenis

Het verlies aan spiermassa kan positieve gevolgen hebben, bevestigt Lamberts. “Sommige spieren zijn voor een wielrenner niet functioneel. Als je schouders te breed zijn of je armen te dik, dan heeft dat impact op je prestaties. En ja, Wout is tijdens zijn laatste stage in Calpe twee kilogram spiermassa kwijtgespeeld, hij is smaller geworden. Maar je kan niet kiezen welke spieren je verliest. Daar zal ook een deel ‘beenspieren’ bij zijn. In een wedstrijd als Namen, waar veel moet worden geklommen, betekenen twee kilo minder een groot verschil. En zelfs als er straks moet worden gestoempt in de modder, dan zijn twee kilo spieren minder geen probleem. Zo zak je minder diep weg in de modder. Zolang Wout dezelfde kracht blijft ontwikkelen, is het verlies aan spiermassa geen probleem. Integendeel!”

Minder spieren is niet de reden waarom Wout van Aert plots zo snel rijdt! Maar wat is dan wel de reden?
Trainer Marc Lamberts. Foto: Photo News

Maar Lamberts geeft het gesprek meteen een andere wending. “Het draait in dit verhaal niet alleen om gewicht”, zegt hij. “De echte reden waarom Wout momenteel beter is, is louter conditioneel. Wout is overtraind aan het veldritseizoen begonnen. Fysiek en mentaal was hij niet klaar om het veld in te duiken. Twee maand lang heb ik Wout niet kunnen laten trainen zoals het hoort, simpelweg omdat hij te vermoeid was en we hem zo veel mogelijk moesten laten rusten. Na de Binck Bank Tour is hij bijna rechtstreeks aan het veldritseizoen begonnen, tegelijk waren er ook de problemen binnen de ploeg. We hebben op een gegeven ogenblik zelfs met de gedachte gespeeld om hem drie weken lang aan de kant te zetten om daarna opnieuw vanaf nul te beginnen. Zo ver is het gelukkig niet gekomen.”

De buitenlandse stages hebben uiteindelijk hun werk gedaan. “De kentering is ingezet tijdens de eerste stage in het Italiaanse Lucca. Maar het grote werk is de voorbije tweeënhalve week in Spanje geleverd. Eindelijk heeft Wout aan zijn basisuithouding kunnen werken. We hebben er vooral aan de conditie gesleuteld en dat is aardig gelukt. Op twee weken kan je iets rechtzetten, hé.”

En nu? Lamberts: “Hij kan zijn seizoen nog redden, hé. De kampioenschappen moeten nog gereden worden, er staan nog veel mooie wedstrijden op het programma. Maar het is nog even afwachten of de oude Wout terug is. Tegelijk wil ik benadrukken dat het allemaal niet zo slecht was de voorbije maanden. Wout had gewoon de pech te botsen op een Mathieu van der Poel die goed was voor zijn doen. Je moet honderd procent in orde zijn om een kans te maken om deze Mathieu te kloppen. Het voorbije weekend wonnen ze elk één keer maar Wout stapte duidelijk als winnaar op punten van de fiets. Dat stemt me hoopvol.”

Corrigeer