De zoekers

Redacteur Het Nieuwsblad Magazine

  • 52 jaar
  • Samenwonend
  • Issue: ergert zich aan het teveel aan onzin, oppervlakkigheid en passiviteit
  • Voornemen: meer diepgang, daadkracht en relevantie opzoeken

Life

COLUMN. “2018 wordt het jaar waarin u gaat leven als een kat”

COLUMN. “2018 wordt het jaar waarin u gaat leven als een kat”

Leef als een kat en laat u genezen door het bos. Als het over zinzoeken gaat, dan worden dat de trends van 2018. Toch als we de uitgevers mogen geloven, die steeds meer zin lijken te zien in het uitbrengen van boeken over zinzoeken en -geven. De meest onzinnige het eerst, lijkt het soms.

Er valt geld te verdienen met zinzoeken. Dat bewijs werd het afgelopen jaar geleverd door al zeker twee boekjes. Van het kleine Ikigai, met Japanse wijsheden over een langer en zinvoller leven, werden in het Nederlands taalgebied meer dan 50.000 exemplaren verkocht, van Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt, geschreven door een boeddhistische monnik, gingen er in een half jaar 30.000 stuks over de toonbank.

Geen wonder dat elke uitgeverij volgend voorjaar minstens met een paar boeken op de zinzoeker in u en mij mikt. Twee trends waaraan u zich volgens hen in 2018 al zeker mag verwachten? We zullen met z’n allen moeten leren leven als een kat, en ons heil moeten gaan zoeken in de natuur.

In maart verschijnen maar liefst twee boekjes over wat wij kunnen leren van katten. Doe en denk als een kat komt uit Frankrijk en zal in 20 landen verschijnen. Het moet een “luchtig geschreven zelfhulpgids zijn die je leven op zijn kop zal zetten”. Ongeveer tegelijkertijd verschijnt Doe als een kat – Lessen voor een mindful en purrfect leven, dat uit Engeland komt, over hoe we een blijer, gezonder en fantastisch leven kunnen leiden door ons uit te rekken en te relaxen. Miauw!

COLUMN. “2018 wordt het jaar waarin u gaat leven als een kat”

De tweede trend lijkt een dooddoener, maar goed, er zijn al eerder mensen rijk geworden van het verkondigen van waarheden als een koe. Mindful in de natuur, dat in april verschijnt, bevat zestig laagdrempelige en speelse oefeningen om meer natuur in ons leven te halen. In dezelfde maand volgt ook een boek over wat dé trend van 2018 moet worden, volgens de uitgever: bosbaden. Shinrin-yoku, de Japanse kunst van het bosbaden gaat over de weldadige kracht van het bos en het vermogen van de natuur om ons fysieke en mentale welzijn te vergroten.

Maar er is natuurlijk nog veel meer. Tim Vreugenhil, de man die in Nederland naam maakte als stand-uptheoloog – jawel, alles bestaat – komt met een boek. Ruby Wax, de vrolijke Amerikaanse die op de Britse tv beroemd werd, vertelt ons in februari hoe we het beste van ons leven kunnen maken door ons brein te upgraden. En dan is er nog Doreen Virtue, ‘s werelds grootste engelenexpert. Zij verkocht in Nederland en België al 100.000 exemplaren van haar engelenboeken. Virtue komt ons in februari helpen om een heldere connectie met de hemel te ontwikkelen en wil ons inspireren met de levenslessen van, jawel, engelen.

Wellicht het bizarste boek komt van een opperzinzoeker: de Paus. In maart verschijnt er van hem zowaar een kookboek: Eten met Franciscus – recepten van de paus voor een goed leven. En recepten mag u in dit geval letterlijk nemen. Het is een boek waarin spiritualiteit, vriendschap en gastronomie zouden moeten samenkomen.

Corrigeer

De Zoekers

De Zoekers