Mode

Verslaafd aan shoppen? Dit kan helpen om minder uit te geven

Verslaafd aan shoppen? Dit kan helpen om minder uit te geven

Foto: Shutterstock

Heb je tijdens het shoppen een onweerstaanbare drang om spullen te kopen? Schuim dan de winkelstraten af met een vriendin of een hele groep vrienden. Dan zou je jezelf beter kunnen beheersen. Dat stelt hoogleraar consumentengedrag Bob Fennis in de Nederlandse krant Algemeen Dagblad.

De Groningse expert Bob Fennis deed vijf verschillende studies - inclusief hersenscans - om het consumentengedrag van mensen in kaart te brengen. En wat blijkt? Volgens hem mag tien procent van de Nederlanders zichzelf koopverslaafd noemen. Deze mensen kopen meer dan ze aanvankelijk van plan waren, wat op termijn kan leiden tot gevoelens van schaamte tegenover hun vrienden.

Angst

Dan maar gaan shoppen met die vrienden. Fennis stelt dat mannen en vrouwen die samen met anderen door de winkels wandelen, minder geneigd zijn om te veel te kopen. “Wie buitensporig veel shopt, krijgt vaak te maken met de angst om vrienden kwijt te spelen. Als de vrienden mee zijn, voelen ze meer nood om zich te beheersen. De neiging om iets te kopen, verkleint”, zegt hij.

Online

Maar wat als je vaak online shopt? Volgens de expert kan een foto van je vriendin op je computer of telefoon voorkomen dat je als een gek digitale mandjes vult. De herinnering aan je vriendschapsband zou voldoende moeten helpen om je koopgedrag ook online onder controle te houden.

Omgekeerd effect

Wie geen last heeft van een koopverslaving en winkels afschuimt met vrienden of vriendinnen, kan dan weer ten prooi vallen aan het tegenovergestelde effect. “Je vertrouwt die mensen, voelt je veilig en bent sneller geneigd om de remmen los te gooien”, klinkt het. Dat kan uiteraard resulteren in volle tassen en een geplunderde portemonnee. Iets om te onthouden in de soldenperiode...

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees