Vandaag grote betoging tegen pensioenhervorming. Hier kan je hinder verwachten

Vandaag grote betoging tegen pensioenhervorming. Hier kan je hinder verwachten

Foto: Pol De Wilde - Corelio

De christelijke en socialistische vakbonden organiseren vandaag een nationale betoging tegen “het pensioengeknoei van de regering”. 50.000 betogers trekken door Brussel. De politie waarschuwt: kom niet met de wagen naar Brussel. Ook elders in Vlaanderen laat de vakbondsactie zich voelen.

Aanvankelijk zou het slechts om een regionale actie gaan. De betoging zou enkel maar de aandacht vestigen op eerlijke en zekere pensioenen in het Brussels gewest. Maar omdat de christelijke en de socialistische vakbond voelden dat die problematiek bij al haar leden leefde, is beslist tot een algemene betoging in Brussel.

Dit zijn de punten waartegen de betogers op straat komen: optrekken van de wettelijke pensioenleeftijd van 65 naar 67; verhogen van de leeftijd voor vervroegd pensioen van 62 naar 63; afschaffen van de pensioenbonus voor wie langer werkt; onderuithalen ambtenarenpensioen; minder pensioen voor iedereen.

In Wallonië is de actiebereidheid alvast heel groot. In zoverre dat er vandaag in heel Luik geen examens zijn. Hier zal Vlaanderen de betoging voelen:

Trams en bussen

Bij De Lijn verwachten ze vooral veel hinder in Gent en het Pajottenland. “Omdat we nu al voelen dat de stakingsbereidheid daar het grootst is”, zegt een woordvoerder. In die twee regio’s wordt het allicht moeilijk om een tram of bus te nemen. Voor elders in Vlaanderen verwacht De Lijn minder problemen.

Het spoor

Bij de NMBS verwachten ze vooral heel veel drukte vanochtend wanneer de betoging begint en vanavond wanneer ze wordt ontbonden. “’s Morgens begint de betoging aan Brussel-Noord. Dus daar zal het zeer druk zijn”, zegt woordvoerder Bart Crols. “in de late namiddag keert iedereen dan weer naar huis vanaf Brussel-Zuid.”

Vooraf heeft de NMBS gevraagd welke werknemers naar de betoging gaan en dus niet kunnen werken. “Op basis daarvan wordt dan geprobeerd de werklijsten zo goed mogelijk op te stellen, zodat de dienst maximaal kan worden gegarandeerd”, zegt Bart Crols.

Openbaar vervoer Brussel

De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB verwacht hinder op een zestiental tram- en buslijnen. “Dat zijn de lijnen waar de betoging zal passeren”, zegt woordvoerster An Van Hamme. “Het kan natuurlijk altijd dat de politie tijdens de betoging beslist bepaalde lijnen te sluiten uit veiligheid.”

Op volgende lijnen wordt tijdens de manifestatie hinder verwacht:

Buslijnen 14, 29, 38, 46, 47, 57, 58, 61, 63, 65, 66, 71, 86, 88.

Tramlijnen 92, 93.

Lees verder onder het parcours ( van het Noord- naar het Zuid-station) van de betoging

Vandaag grote betoging tegen pensioenhervorming. Hier kan je hinder verwachten

Onderwijs

“In het katholiek onderwijs zullen de gevolgen van de staking meevallen”, zegt woordvoerster Marijke Van Bogaert. “De scholen weten al een tijdje welke leerkrachten naar Brussel trekken en konden zich dus voorbereiden.”

Antwerpen

In Antwerpen houden ze rekening met mogelijke hinder door de betoging. Ouders met kinderen in de opvang kregen al een brief met een regeling voor vandaag. Van de 22 opvanglocaties zijn er 10 volledig gesloten, zegt Winnie Condic-Begels, “3 zijn helemaal open en de rest is gedeeltelijk open. Maar alle ouders zijn ruim op tijd op de hoogte gebracht”. De stad “probeert” de huisvuilophaling zo normaal mogelijk te organiseren. De stad vraagt haar inwoners om recycleerbare fracties (papier en karton en pmd) indien mogelijk een week binnen te houden of opnieuw binnen te nemen als deze niet zijn opgehaald. In de mate van het mogelijke wordt het buitengezette afval gesorteerd opgehaald, hierdoor kan de afvalophaling iets langer duren. Inwoners kunnen voor info bellen naar 03-22.11.333.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees