Kerstdrukte in Gent: afgelopen zaterdagen bij vijf drukste dagen van 2017

Kerstdrukte in Gent: afgelopen zaterdagen bij vijf drukste dagen van 2017

Het zicht vanuit het reuzenrad op de Gentse kerstmarkt zaterdagavond. Foto: Frederiek Vande Velde

Gent - Afgelopen zaterdag waren er volgens tellingen minstens 84.000 unieke mensen aanwezig in de binnenstad van Gent. Vorige zaterdag was het met 87.500 getelde personen nog iets drukker. Enkel tijdens de Gentse Feesten was het dit jaar nog drukker in Gent-centrum.

Het was afgelopen weekend over de koppen lopen in de binnenstad van Gent. Vrijdag, zaterdag én zondag - een koopzondag - werden er telkens meer dan 65.000 unieke personen geteld in de drukste winkelstraten in Gent. Dat blijkt uit tellingen van de firma City Traffic, die het kabinet van Gents schepen Christophe Peeters (Open Vld) maandag vrijgeeft.

City Traffic telt sinds een jaar unieke passanten op de drukste winkelas in het centrum van Gent. Met negen meetpunten tussen de Langemunt, Korenmarkt, Veldstraat en Koestraat-Mageleinstraat worden de wifi- en bluetoothsignalen van passanten gecapteerd. Op basis daarvan wordt het aantal passanten doorgerekend.

Afgelopen weekend werden in totaal 225.000 passanten geteld op drie dagen tijd. Hier zijn ook mensen bij die zonder doel om te kopen langs de winkelstraten passeren. Zaterdag was de drukste dag.

  • Vrijdag 15 december: 75.000 mensen
  • Zaterdag 16 december: 84.000 mensen
  • Zondag 17 december: 66.000 mensen

Zaterdag nestelt zich daarmee binnen de vijf drukste dagen van 2017 in Gent-centrum. Zaterdag 9 december was het nog iets drukker, met 87.500 getelde personen. Maar enkel de twee zaterdagen van de Gentse Feesten en de nationale feestdag 21 juli - ook midden in de Feesten - deden het dit jaar beter, met elk meer dan 100.000 getelde passanten.

De komende twee weekends wordt ongeveer een even grote drukte verwacht in de binnenstad, zegt schepen van Middenstand Christophe Peeters (Open Vld). "De examens zijn ondertussen gedaan en het is mooi weer. En de kerstmarkt trekt heel veel volk." Er staan ook nog drie opeenvolgende koopzondagen gepland in Gent.

De cijfers tonen ook de dagen dat het bijzonder kalm is geweest in de binnenstad, bijvoorbeeld op zondag 10 december en maandag 11 december. Tijdens beide dagen viel er centimeters sneeuw, wat de passantentellingen onder de 30.000 deed duiken. 

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio