Nederlands team schorst twee renners en ontslaat Spanjaard na incident met slaappillen

Nederlands team schorst twee renners en ontslaat Spanjaard na incident met slaappillen

Deze Juan Jose Lobato, hier nog rijdend voor Movistar, heeft zijn ontslagbrief gekregen bij LottoNL-Jumbo. Foto: foto Marc Van Hecke

Zoals verwacht heeft het Nederlandse LottoNL-Jumbo de Spanjaard Juan José Lobato ontslagen na een incident met slaappillen tijdens de eerste oefenstage. De jonge Nederlanders Antwan Tolhoek en Pascal Eenkhoorn worden voor twee maanden geschorst.

Het incident vond vorige week plaats tijdens het oefenkamp in het Spaanse Girona. Het drietal nam buiten medeweten van de ploegleiding om slaapmedicatie, wat leidde tot een vreemde en schrikwekkende avond.

“Het betrof niet-dopinggeduide middelen, die noch door het team waren verstrekt, noch in het team worden gebruikt, maar is een ernstige overtreding van de strenge regels die het team hanteert”, klonk het vorige week woensdag in een persmededeling van de ploeg.

De Nederlandse openbare omroep NOS bracht op vrijdag het hele verhaal naar buiten. De ploegleiding van LottoNL-Jumbo kwam een verwarde Eenkhoorn dinsdag tegen op de gang van het hotel. Er werden al snel vragen gesteld, en toen bleek dat de Nederlander samen met ploegmaats Tolhoek en Lobato slaapmedicatie hadden genomen. Geen doping, maar desalniettemin niet toegestaan door de ploeg.

“Stonden met 25 paarden aan hem te trekken”

Antwan Tolhoek maakte net als Eenkhoorn een verwarde indruk, maar het was pas op de kamer van de Spanjaard Juan-José Lobato dat de schrik bij de ploegleiding toesloeg. “We zagen dat hij in slaap was en probeerden hem wakker te maken, maar dat lukte niet”, vertelt ploegleider Merijn Zeeman aan de NOS. “Hij reageerde nergens op, ook niet toen we met 25 paarden aan hem stonden te trekken”, klinkt het bij manager Richard Plugge.

De ploegleiding is stevig geschrokken en belt een ambulance. Lobato, die intussen wel wakker was geworden, wordt afgevoerd naar het ziekenhuis. Eenkhoorn en Tolhoek worden door ploegleider Zeeman ook naar het ziekenhuis gebracht. Tolhoek mag snel naar huis, het duurt tot 5u woensdagmorgen voordat de andere twee renners uit het ziekenhuis worden ontslagen.

Logisch ontslag en schorsing

Uiteraard bleef de actie niet zonder verdere gevolgen. Het verdict viel vandaag. “Het drietal had buiten medeweten van de ploegleiding en de medische staf slaapmedicatie gebruikt, die noch door het team was verstrekt, noch door het team wordt voorgeschreven. Dat is een ernstige, onacceptabele overtreding van de contractueel vastgelegde huisregels”, verduidelijkt het Nederlandse teams de maatregelen in een communiqué.

“Bij het vaststellen van de maatregelen zijn alle juridische en persoonlijke aspecten meegewogen, alsmede de grote impact die het voorval heeft gehad op de ploeg. Daarnaast is medebepalend geweest wie in Sant Feliu de Guíxols welke medicatie in bezit had en hoe daarmee is omgegaan. Geen van de renners handelde in strijd met UCI of Wada-regels.”

Uit het communiqué valt af te leiden dat de ervaren Lobato (28) de twee jonge Nederlanders Tolhoek (23) en Eenkhoorn (20) mee op sleeptouw heeft genomen. De Spanjaard, die een moeilijk jaar achter de rug heeft, krijgt daarom zijn ontslagbrief. Tolhoek en Eenkhoorn mogen twee maanden aan geen enkele activiteit deelnemen. Gezien het tijdstip zal dit niet of nauwelijks invloed hebben op hun wedstrijdkalender.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.