Amtrak 501 ontspoorde tijdens eerste rit

Hogesnelheidstrein ontspoord in Washington: “Meerdere doden en gewonden”

Hogesnelheidstrein ontspoord in Washington: “Meerdere doden en gewonden”

Foto: Twitter

In de Amerikaanse staat Washington is een nieuwe hogesnelheidstrein op een brug in volle ochtendspits ontspoord. Een wagon raakte van de brug af en kwam op een drukke snelweg terecht. De hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse en er is sprake van drie doden en ongeveer honderd gewonden.

De Amtrak hogesnelheidstrein 501, die vertrok in Tacoma en op weg was naar Portland in de staat Oregon, is ontspoord op een brug. Eén van de negen wagons is op de Interstate 5, een drukke snelweg in Pierce County, Washington, terechtgekomen. Een andere wagon bengelde tussen de snelweg en de brug en drie andere lagen ondersteboven in de bossen.

Wat het incident veroorzaakt heeft, is voorlopig nog niet duidelijk en het onderzoek zal vermoedelijk dagen tot zelfs weken aanslepen.

Slachtoffers

Volgens de Washington State Department of Transportation waren er 78 passagiers en 5 bemanningsleden aan boord. “De hulpdiensten kwamen meteen ter plaatse”, tweette het Amerikaanse ministerie van Transport. “De snelweg werd uit voorzorg afgesloten en het verkeer wordt gevraagd de omgeving te verlaten.”

Hogesnelheidstrein ontspoord in Washington: “Meerdere doden en gewonden”
Foto: Twitter

Er zijn minstens drie mensen omgekomen. Dat bevestigt de politie van de staat Washington. Daarnaast werden 77 mensen naar het ziekenhuis gebracht. “Minstens één wagon kwam op de snelweg terecht en raakte daarbij meerdere voertuigen”, tweette de sheriff. Het gaat zowel om auto’s als trucks. “Verschillende bestuurders raakten daarbij gewond maar onder hen vielen geen doden. Onder de treinpassagiers vielen helaas wel slachtoffers.”

Passagiers werden geëvacueerd of verlieten de trein op eigen kracht. Eén van hen is Chris Kanes. “We reden net DuPont (een stad in de staat Washington nvdr.) voorbij toen we krakende geluiden hoorden en onze wagon begon te schudden”, zegt Karnes aan KIRO7. “Amper enkele seconden later vlogen we hard tegen de stoelen voor ons. De ramen braken en er liep water uit de trein. Passagiers begonnen te schreeuwen.”

Volgens Karnes werkten de nooduitgangen niet naar behoren. “De nooddeuren werkten niet. Verschillende passagiers sloegen de ramen in om zo snel mogelijk de trein te verlaten.”

Hogesnelheidstrein ontspoord in Washington: “Meerdere doden en gewonden”
Foto: EPA-EFE

Spoorwegmaatschappij Amtrak is voorlopig karig met commentaar. “We zijn op de hoogte van het incident met de Amtrak 501 hogesnelheidstrein. Door het incident zal het treinverkeer ten zuiden van Seattle ernstige hinder ondervinden”, schreef de maatschappij op Twitter.

Het was maandag de eerste keer dat het stuk spoor waarop het incident gebeurde, in gebruik werd genomen door een trein met passagiers. Het werd pas aangelegd om een route te omzeilen met trage bochten en tunnels met een enkel spoor. Het ging om een investering van 181 miljoen dollar.

De gouverneur van Washington, Jay Inslee, betuigde inmiddels zijn medeleven aan de slachtoffers en nabestaanden.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees