Student die onterecht beschuldigd werd van verkrachting doet zijn verhaal: “Het was haar eerste keer en dan ben je sowieso al voorzichtig”

Student die onterecht beschuldigd werd van verkrachting doet zijn verhaal: “Het was haar eerste keer en dan ben je sowieso al voorzichtig”

Foto: screenshot

De Britse student die valselijk beschuldigd werd van meervoudige verkrachting en verschillende aanrandingen en door een “mentale marteling” ging, heeft in de Britse pers zijn verhaal gedaan. De twintiger werd op het laatste moment vrijgesproken toen plots belangrijk bewijsmateriaal opdook.

LEES OOK. Student kijkt aan tegen 12 jaar cel wegens “zesvoudige verkrachting”, tot plots dit bewijsmateriaal opduikt

Liam Allan (22), een student criminologie aan de universiteit van Greenwich, keek aan tegen een gevangenisstraf van meer dan tien jaar: hij werd beschuldigd van zesvoudige verkrachting en evenveel gevallen van seksuele aanranding van een jonge vrouw. Het slachtoffer had altijd beweerd dat de seksuele betrekkingen ongewenst waren, terwijl Allan beweerde dat die hadden plaatsgevonden met wederzijde toestemming. Volgens Allan was de vrouw misnoegd omdat hij had geweigerd met haar af te spreken toen hij was teruggekeerd naar de universiteit.

Bewijsmateriaal

Allan was al twee jaar op borgtocht en zijn proces was drie dagen bezig in Croydon Crown Court, toen er plots nieuw bewijsmateriaal opdook en de zaak een onverwachte wending kreeg. Meer dan 40.000 berichtjes waren het, berichtjes die de vrouw hem in de bewuste periode stuurde en waarin ze hem herhaaldelijk vroeg om “vrijblijvende seks”, waarin ze beschreef hoe leuk ze hun avontuurtjes vond en waarin ze haar fantasieën over gewelddadige seks en verkrachtingen beschreef.

Allan werd over de hele lijn onschuldig verklaard en vertelde eenmaal buiten de rechtszaal hoe hij twee jaar lang een “mentale marteling” had ondergaan. “Je staat er helemaal alleen voor”, aldus de student. “Ik kon er niet met mijn moeder over spreken, omdat ze kon opgeroepen worden als getuige. Ik kon niet met mijn vrienden praten, omdat ze konden opgeroepen worden. Ik stond er op elk moment helemaal alleen voor.”

Eerste bedpartner

“Ik was haar eerste bedpartner dus ik wilde er alles aan doen om haar op haar gemak te stellen”, vertelde Allan zondag aan The Mail on Sunday. “Je wilt ervoor zorgen dat het een belangrijk en speciaal moment is, en dat elke vrees of angst weg is voordat je eraan begint.”

Allan groeide zonder vader op in een voornamelijk vrouwelijk gezin en dat geeft hem naar eigen zeggen een ‘vrouwelijke kijk’ op het leven. “De meeste mensen waar ik mee omga en mijn beste vrienden zijn vrouwen, dus het was een kwestie van respect. Dat was voor mij het belangrijkste.”

Ook zijn moeder Lorraine (46) bevestigt dat waar andere mannen misschien meer zouden pushen om een meisje in bed te krijgen, Allan het beste met zijn vriendin voorhad. “Het was typisch hem”, legt ze uit. “We hadden er gesprekken over. Ik was ook op de hoogte van zijn eerste keer. Liam is erg open en vertelde mij alles. Ik beschouw hem als mijn beste vriend.”

De 22-jarige student werd aan het meisje in kwestie voorgesteld door enkele gemeenschappelijke vrienden. Hij blijft benadrukken dat elk seksueel contact altijd met wederzijdse toestemming verliep. “Na onze eerste keer was het pure gelukzaligheid. Het is het meest intiem dat je met iemand kan zijn. Eenmaal je door die barrière gaat, is er geruststelling. Ze voelde zich speciaal en op haar gemak en het betekende echt iets.”

Einde relatie

Toch was het niet allemaal rozengeur en maneschijn. “Ik wist dat ze problemen had en daar mocht ik uiteraard niet blind voor zijn. Als ik al mijn tijd aan haar moest opofferen om voor haar te zorgen, dan deed ik dat ook. Er waren problemen waarvan ik soms niet wist hoe ik moest helpen, maar ik zou nooit proberen om me af te reageren op iemand anders.”

Allan voelde zich uitgeperst en vlak voordat hij zijn studies criminologie en criminele psychologie aanvatte, zette hij een eind achter hun relatie. “Het was een nieuwe start en ik maakte al snel heel wat nieuwe vrienden.”

In januari vorig jaar, drie maanden nadat zijn lessen waren begonnen, werd hij gearresteerd. Het vervolg van het verhaal is bekend. Maar ondanks het feit dat Allan maar erg nipt aan een jarenlange celstraf is ontsnapt, heeft hij weinig slechts te zeggen over het meisje dat hem valselijk beschuldigde. Ze kon zijn leven om zeep geholpen hebben, en hij heeft “geen sympathie” voor haar, maar zijn echte woede spaart hij voor het gebrekkige onderzoek. Hij heeft intussen ook laten weten dat hij de politie zal aanklagen omdat ze zo lang belangrijk bewijsmateriaal hebben achtergehouden.

Corrigeer

RECENT NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees