Kris Peeters: “Bedrijven moeten afspraken maken over mails na werkuren”

Een nieuw wetsontwerp van minister van Werk Kris Peeters (CD&V) stelt dat bedrijven verplicht afspraken moeten maken met hun personeel over e-mails na de werkuren. Dat meldt VTM Nieuws. Volgens de minister veroorzaakt het fenomeen alleen maar stress.

“Wij leggen de verplichting op dat de werkgever met zijn werknemers daar overleg over pleegt en duidelijke afspraken over maakt. Moet men tijdens een weekend of tijdens de vakantie op sms’en of e-mails antwoorden of niet? We willen graag dat daar tijdens het overleg afspraken over worden gemaakt. En het eventueel zelfs technisch onmogelijk maken om sms’en of e-mails tijdens het weekend te ontvangen”, zegt Peeters aan VTM Nieuws.

De minister wil het fenomeen echter niet verbieden. “Het is een verplichting om daarover te overleggen. En ik hoop dat die verplichting tot overleg in heel veel grote en kleine bedrijven zal leiden tot een resultaat met duidelijke afspraken waardoor een werknemer weet wat hij tijdens weekends en vakanties moet beantwoorden”, klinkt het bij Peeters.

Deconnectie

In een reactie op het wetsontwerp zegt VBO-topman Bart Buysse maandagavond dat “het belangrijk is dat er afspraken gemaakt worden op maat van het bedrijf en op basis van de functie van de werknemer”.

Peeters had eind juni al aangegeven met de sociale partners te willen samenzitten over “deconnectie”, om naar Frans voorbeeld werknemers het recht te geven om buiten de kantooruren niet meer op hun werkmails te moeten antwoorden of bereikbaar te zijn voor hun baas.

Tot een recht op deconnectie, zoals in Frankrijk, komt het niet. “Dat is goed, want deconnectie strookt niet altijd met de huidige manier van werken, waarbij privé en werk meer en meer door elkaar lopen. Moet je dan ook privé-aangelegenheden tijdens de werkuren gaan verbieden? Bovendien biedt connectiviteit heel wat mogelijkheden om flexibel te werken en om bijvoorbeeld werk en gezin beter te combineren. Denk maar aan telewerk”, aldus Buysse.

Burn-out

Volgens specialisten is het fenomeen van mailen en sms’en na de werkuren één van de belangrijkste oorzaken van stress en burn-outs. Door de constante stroom aan mails zouden we nooit meer het werk achter ons kunnen laten.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees