Mama

"Kinderen moeten weer manieren leren": tips voor een voorbeeldige kroost

Van allerlei luidruchtige spelletjes aan tafel tot uren in de weer zijn met jouw of hun eigen smartphone: volgens etiquetteconsultant Brigitte Balfoort is het geen overbodige luxe om onze kroost weer wat manieren te leren. Hoe dat kan, legt ze uit in haar nieuwe boek ‘De Etiquettebijbel voor Kinderen’.

Vroeger dienden kinderen braafjes op restaurant te zitten met de ellebogen van tafel. Kauwen moest absoluut met de mond dicht. Er waren geen smartphones en wanneer alles de mist dreigde in te gaan, werden ze meteen op de vingers getikt door hun ouders.

Etiquette: Duffe bijklank

Vandaag hebben jongeren geen manieren meer, meent Balfoort. Niet op restaurant, maar ook van tafel schort er een en ander. “Een kind opvoeden gaat moeilijker dan twee generaties geleden: eeuwenlang zijn de etiquetteregels er militair ingestampt. Maar eind jaren zestig van de vorige eeuw kreeg het woord ‘etiquette’ een duffe bijklank”, staat er in de inleiding van haar nieuwste boek.

Het goede nieuws? Er zijn trucjes die helpen om niet in schaamte te vallen. De eerste gouden tip: hou zelf je manieren, want kinderen nemen steeds een voorbeeld aan het gedrag van volwassenen.

 Tien tips om je kinderen manieren te leren

1. Laat je kinderen drie belangrijke woorden vanbuiten leren: sorry, alstublieft en dankuwel. Die kunnen ze inzetten, als ze ergens op logement zijn bijvoorbeeld. Gebruik de woorden ook zelf.

2. Praat met elkaar aan tafel. Laat elk gezinslid het over de opvallendste zaken van de dag hebben. Ontstaat er ruzie? Laat je kroost het eerst bijleggen voor ze van tafel gaan.

3. Ouders die aan het scheiden zijn? Geef ze beiden een eerlijke kans en speel ze allesbehalve tegen elkaar uit.

4. Voor kinderen op school gelden gouden tips per leeftijdscategorie. Peuters: sla de andere kinderen niet. Lagereschoolkinderen: wees loyaal voor je vrienden. Tieners: loop niet weg met het lief van je vriend of vriendin. Probeer je niet te veel te bemoeien met vriendschappen.

5. Kind van een andere cultuur in de klas? Moedig vriendschappen met die kinderen aan. Nodig de kinderen uit en betrek er eventueel hun ouders bij. Want hoe vroeger kinderen andere culturen leren kennen, hoe leerzamer.

6. Wat als… je iemands naam vergeet? Geef jezelf de schuld: “Ik ken je hoor, maar ik ben zo slecht in namen… Hoe heet je ook alweer?”, is een sympathieke aanpak.

7. Een handige tip met nieuwjaar voor de deur: je kind hoeft niet iedereen te kussen. Laat je oogappel zelf beslissen wanneer hij een kus wil geven. Geen kus? Leer je kind beleefd een hand geven om zoenen te ontwijken.

8. Speel niet met eten op restaurant. In die categorie: maak geen soep van je ijsje boven de zeven jaar. Met de handen eten? Dat mag, als het ribbetjes, kippenvleugels, garnalen, mosselen, hamburgers en artisjokken betreft. En eet met je ellebogen dicht bij je, zodat je niet tegen je buur stoot.

9. Leer je kroost smalltalk aan. Zo praten ze met anderen over leuke, veilige onderwerpen die in elk gezelschap passen.

10. Vertel je kinderen dat niet iedere man verliefd wordt op een vrouw en omgekeerd. Laat je kinderen weten dat niemand kiest op wie hij of zij verliefd wordt, dat maakt het makkelijker als er een holebikoppel op bezoek komt.

Meer praktisch tips voor specifieke situaties, vind je in de etiquettebijbel. Uitgegeven bij Houtekiet en verkrijgbaar voor 24,99 euro.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees