Dochter Bende-slachtoffer: “We kregen dreigbrief van advocaat Vermassen”

Dochter Bende-slachtoffer: “We kregen dreigbrief van advocaat Vermassen”

Jef Vermassen Foto: BELGA

Aalst -

Nathalie Palsterman, die in 1985 haar vader verloor bij de Bende van Nijvel-aanslag op de Delhaize in Aalst, begrijpt niet waarom advocaat Jef Vermassen de lange anonieme brief met details over de Bende zo lang liet liggen. Toen Palsterman stiekem een foto van het document nam, werd Vermassen woest en bedreigde hij de familie, zegt ze in een interview met het weekblad Knack. Jef Vermassen is op zijn zachtst gezegd ontgoocheld. “Ik heb die mensen gratis bijgestaan. En dan krijg je dit”, zegt hij.

In de zaak van de Bende van Nijvel haalt de familie Palsterman, die eerder een crowdfunding opstartte om geld te vinden voor een van het gerecht onafhankelijke onderzoeksgroep, uit naar hun voormalige advocaat Jef Vermassen. Dat meldt de website van Knack. “We kregen een regelrechte dreigbrief van Vermassen. We mochten absoluut niets doen met de informatie uit een anonieme brief”, zegt Nathalie Palsterman.

Diederik Palsterman en zijn vader Jan waren op 9 november 1985 in de Delhaize van Aalst tijdens de overval door de Bende van Nijvel. De vader werd neergeschoten en was één van de acht dodelijke slachtoffers.

Advocaat Vermassen trad in het verleden op voor Diederik en zijn zus Nathalie, maar tegenwoordig worden ze vertegenwoordigd door advocaat Walter Van Steenbrugge.

Dochter Bende-slachtoffer: “We kregen dreigbrief van advocaat Vermassen”
Nathalie Palsterman Foto: Photo News

De familie Palsterman begrijpt vooral niet waarom advocaat Vermassen volgens hen niets deed met een lange anonieme brief die hij kreeg, met allerlei gedetailleerde informatie over het onderzoek en met foto’s van enkele leden van de Bende, schrijft Knack. “Er stond letterlijk in de brief dat bepaalde leden van de Bende al geruime tijd bekend waren bij de onderzoekscel in Charleroi. Hun foto’s zaten in het dossier. Het onderzoek was tot op het bot gemanipuleerd, zowel in Charleroi als indertijd in Dendermonde. (..) We mochten de brief even inkijken, maar Vermassen wilde ons geen kopie geven”, zegt Nathalie Palsterman.

Toen de familie Palsterman tijdens een onderhoud met hun advocaat op zijn kantoor stiekem een foto nam van de brief, kwam het tot een breuk met Vermassen.

“We kregen een regelrechte dreigbrief van Vermassen. We mochten absoluut niets doen met de informatie en we moesten dat fotootje vernietigen”, zegt Palsterman.

Vermassen reageert

“Ik voel me bedrogen na alles wat ik voor hen heb gedaan. Blijkbaar zijn ze vergeten dat dankzij mij het onderzoek een nieuw elan kreeg”, reageert Jef Vermassen aan Het Nieuwsblad.

Vermassen is duidelijk ontgoocheld, boos zelfs. “Ze zijn als lafaards gevlucht en hebben een andere advocaat genomen. Ik heb hen nochtans altijd gratis bijgestaan.”

Over die bewuste anonieme brief zegt Vermassen: “Hij bevat delicate informatie. In overleg met mijn stafhouder is beslist dat ik die niet kon vrijgeven. Ik mocht mijn cliënten daar ook geen kopie van overhandigen.”

“Tijdens een gesprek op mijn kantoor, toen ik even buiten was, hebben ze achter mijn rug toch een foto van de brief gemaakt. Dat zal me nooit meer gebeuren, voortaan laat ik cliënten in de wachtzaal wachten. Ook als ik tijdens een gesprek even naar buiten moet. David Van de Steen, die zijn ouders en zus verloor bij de aanslag, was daarbij. Hij was kwaad omdat ze die foto achter mijn rug hebben gemaakt en heeft me op de hoogte gebracht van het voorval. Toen Palsterman nadien vernam dat ik dat niet kon appreciëren en eiste dat ze de beelden zouden vernietigen, zijn ze niet meer geweest en heb ik ze ook niet meer gehoord. Tot ik dit nu zie. Stank voor dank.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees