Bestolen, bedreigd, ontvoerd en gegijzeld: mama en twee kinderen gaan door hel

Bestolen, bedreigd, ontvoerd en gegijzeld: mama en twee kinderen gaan door hel

Michael Ampe en Katrien De Vuyst hopen dat de dader snel gevat wordt. “Het belangrijkste is dat niemand gewond is geraakt, maar we zullen toch tijd nodig hebben om dit te verwerken.” Foto: wjn

Bestolen, bedreigd, ontvoerd en gegijzeld. Het gezin van Michael Ampe (36) en Katrien De Vuyst (34) uit Herzele is afgelopen weekend door de hel gegaan. De mama en haar twee jonge kinderen betrapten zaterdag een inbreker maar die vluchtte niet. “Hij had een pistool. Hij heeft me gedwongen hem geld te geven én hem naar Brussel te voeren.”

Zaterdag 17.30 uur. Katrien De Vuyst en haar twee kinderen, zes en zeven jaar oud, komen thuis na een kappersbezoek. De vrouw opent de achterdeur, stapt met de kinderen naar binnen en ziet tot haar verbazing een gemaskerde man in de living staan. “Hij droeg een bivakmuts en had een pistool vast. Ik ben beginnen te tieren.”

De twee kompanen van de man horen die schreeuw en vluchten via de voordeur naar buiten. “Die waren boven blijkbaar de kasten aan het doorzoeken. Ikzelf heb hen niet gezien, een voorbijganger zou de twee wel zien wegvluchten hebben.”

Wat volgde was een zenuwslopend anderhalf uur waarin Katrien niets anders kon dan bevelen opvolgen. “Op zo'n moment denk je alleen aan het welzijn van je kinderen. Hij mocht van mijn part alles meenemen, zolang hij mijn kinderen maar met rust liet.”

Geld en juwelen

De inbreker was meteen duidelijk. “Stil zijn of ik ga u slaan. Geef me geld”, beval hij. Katrien gaf hem de 10 euro uit haar portefeuille, maar dat was niet voldoende. “Ik moest mee naar boven, waar ik hem nog geld heb moeten geven. Hij wou ook de twee ringen aan mijn hand.”

Terug beneden greep de man naar de sleutels van Katriens wagen. “Toen ik hem vroeg of hij die ook ging stelen, antwoordde hij: nee, jij gaat me voeren.

Met pistool tussen de kinderen

Katrien reageerde instinctief en deed wat gevraagd werd. Enkel toen de man op de achterbank tussen haar twee kinderen ging zitten, greep ze in. “Een kerel met een revolver tussen mijn kinderen? Dat kon ik niet toelaten. Hij is uiteindelijk toch op de passagiersstoel gaan zitten.”

De man wou naar Brussel, Katrien wou dat niet. Ik stelde voor dat ik hem naar het station in Gent zou brengen. Hij ging akkoord, maar veranderde nadien van gedacht.”

De vrouw moest stoppen aan de Argenta-bank op Kerkskenhoek in Haaltert. “Ik moest aan de automaat geld afhalen terwijl hij in de auto mijn kinderen gijzelde. Er stond een man achter me te wachten, maar hem iets zeggen of om hulp vragen, kon ik niet. Het risico dat die man in paniek sloeg en mijn kinderen iets aandeed, was te groot.”

Uitgestapt in de file

Nadien moest Katrien richting Brussel te rijden. “Richting Molenbeek. Toen het voertuig moest stoppen in een file, is de verdachte uitgestapt en weggelopen”, zegt Eva Brantegem van het parket. “Plots stapte hij uit en was hij verdwenen.”

Katrien belde meteen haar man Michael, die was de hele tijd in het atelier achter hun huis aan het werk geweest en had niets gehoord of gezien van wat er zich het voorbije anderhalfuur had afgespeeld. “Katrien vroeg me kalm of alles oké met me was. Ik kon niet geloven wat er net was gebeurd. We hebben meteen de hulpdiensten verwittigd”, zegt Michael.

Geen kik gegeven

De lokale politie, de federale politie, het lab en de dienst slachtofferhulp gingen ter plaatse. “Het belangrijkste is dat niemand gewond is geraakt, maar we zullen toch tijd nodig hebben om dit te verwerken. Met onze kinderen gaat alles goed. Die hebben tijdens de hele rit geen kik gegeven. Toen die kerel was uitgestapt vroegen ze enkel: Gaan we nu dan naar huis, mama?”

Het gezin krijgt bijstand van slachtofferhulp en hoopt dat de daders gevonden worden. “Er moeten mensen zijn die de twee inbrekers zien lopen hebben. Het gaat om jonge gasten die zwarte trainingsbroeken en sweaters met kappen droegen. Ze zouden via de Kouterveldlaan de tuinen verlaten hebben. Of ze daar een wagen hadden en of ze überhaupt konden rijden, weten we niet. Door dit te vertellen hopen we ook onze buren te waarschuwen.”

Wie iets gezien heeft of meer weet, wordt gevraagd de politie te contacteren.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S