Vlaamse Pijl keert terug naar de roots, maar niet voor profs

Vlaamse Pijl keert terug naar de roots, maar niet voor profs

Foto: kvo

Harelbeke -

Na een sabbatjaar met enkel een juniorenkoers staat de Vlaamse Pijl er in 2018 helemaal terug. Op 3 maart vindt een wedstrijd plaats voor elite zonder contract en beloften. “Wie deze Vlaamse Pijl kan winnen, kan prof worden.”

De Vlaamse Pijl keert terug naar de roots. Na een vijftal jaar meegedraaid te hebben op het hoogste niveau en een koers voor profs te organiseren, kiest het bestuur nu opnieuw voor een wedstrijd voor elite zonder contract en beloften. Die vindt plaats op zaterdag 3 maart met start en aankomst in het centrum van Harelbeke. Vorig jaar hield het bestuur nog een sabbatjaar en vond enkel de juniorenkoers plaats. “Na het overlijden van onze voormalige voorzitter Philippe Vandendorpe in 2015, zaten we op een zijspoor. Toen de koersorganisatie in Ichtegem daarbovenop besloot om alleen verder te gaan, werd het echt tijd om knopen door te hakken over onze toekomst. We hadden de keuze: stoppen of doorgaan. Maar ons bestuur is te enthousiast om er de brui aan te geven dus staan we er nu opnieuw, met een nieuw project”, zegt voorzitter Jensi Vercruysse.

Viptent blijft

De nieuwe Vlaamse Pijl geeft de kans aan beloften en elite zonder contract om zich te tonen. “We willen niet de zoveelste koers zijn. De Vlaamse Pijl is een klassieker in zijn niveau en moet dat ook blijven”, zegt Vercruysse. “De koers vindt plaats bij het begin van het wielerseizoen”, zegt woordvoerder Carlo Daelman.

“Er is nu al veel interesse: heel wat renners staan te popelen om zich te tonen.” Dat er geen profs meer deelnemen, betekent niet dat de koers een niveau lager schakelt. “We gaan niet achteruit. Onze viptent blijft, bijvoorbeeld”, zegt Vercruysse.

Ook het niveau van de wedstrijd blijft ongewijzigd. “Wie de Vlaamse Pijl kan winnen, kan het jaar erna profrenner worden. Kijk maar naar onze mooie erelijst, met namen als Stijn Devolder.”

De koers telt 150 kilometer. Eenmaal aangekomen in de Vlaamse Ardennen, wordt de Kwaremont het speerpunt van de wedstrijd. Ondanks de heraanleg van het Marktplein in Harelbeke, vindt de start en aankomst toch plaats in het centrum van de stad. “We plaatsen onze tent tussen de kerk en de bouwput.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio