PAARDENSPORT jUMPING ZOUTLEEUW - Bert Prouvé zet schouders onder eerste vierdaagse wintereditie

“Amateurs en topruiters, iedereen kan zich bij ons komen uitleven”

“Amateurs en topruiters, iedereen  kan zich bij ons komen uitleven”

Bert en Katleen Prouvé verwachten de komende dagen een vijfhonderd ruiters en veel kijklustigen in hun manège. Foto: Guy Meurs

Zoutleeuw -

Nog tot zaterdag kunnen paardenliefhebbers terecht in het Prova Hof in Zoutleeuw voor de eerste winterjumping. Bert Prouvé vindt zichzelf verplicht om het evenement te organiseren omdat hij in het mekka van de paardenliefhebberij zit.

Sinds 1995 bleef Bert Prouvé de accommodaties van het Prova Hof verfraaien. In 2009 werden die uitgebreid tot een volwaardige manege.

“Er moeten alleen nog wat aanpassingen gebeuren rond het terrein en dan zijn alle werken voltooid”, kijkt Bert Prouvé tevreden naar de immense hal.

“Het is nodig om veel te doen voor de paardensport omdat we op de grens van Hageland en Haspengouw vertoeven en dit het hart is van de paardenfokkers en de paardenliefhebbers in Vlaanderen en bij uitbreiding de wereld. Het gebeurt dat ruiters uit Mexico en Estland naar hier afzakken om te trainen en onze regio als uitvalbasis benutten.”

“Dat er veel interesse voor jumping in onze streek is, werd onderstreept tijdens onze zomereditie in augustus. We organiseerden toen op vraag van vele ruiters. Het werd een succes en vandaar dat we nu ook deze eerste wintereditie uit de grond stampten.”

“Uiteraard was bij de zomereditie nog niet alles perfect. Hier en daar moet nog enkele dingen beter, maar volgend jaar staan we dan al met de ervaring een stap verder om het allemaal nog beter te doen.”

“De jumping spreidden we over vier dagen om zowat iedere liefhebber een kans te geven om deel te nemen. Dus ook zij die rijden met pony's. Vandaar dat er in ons programma springproeven zitten van 50, 70 en 90 meter. We hebben nu een 500 ingeschreven ruiters die zelfs vier of vijf paarden hebben. Per dag zijn er een 150 omlopen of in het totaal 600. We beogen om in de toekomst naar 1000 omlopen te gaan.”

“Het is een hele organisatie en dankzij de medewerking van een gans team is zo'n groot evenement mogelijk. Zelf neem ik ook deel, maar slechts beperkt want als organisator moet ik veel in 't oog houden.”

“Een eerste hoogtepunt is de proef van de Masters op donderdagavond met de Belgische top zoals Pieter Devos uit Bekkevoort die bij de wereldtop hoort, Wouter Devos, Nicolas Philippaerts, Kristof Cleeren, Dirk Demeersman , Karel Cox, Tim Thiry, Sam Polleunis en mijn twee zonen Tim en Simon. We hebben die dag een mix van regioruiters en van 12 topruiters.”

“Vrijdagavond is er de Grote Prijs voor jonge paarden en voor beroepsruiters. Ook die avond is een hoogtepunt van deze editie.”

“De amateurs en de regioruiters kunnen zich dan woensdag en zaterdag uitleven.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio