Ronse wil fuseren maar buurgemeenten Maarkedal en Kluisbergen bedanken

Maarkedal / Kluisbergen -

Ronse wil graag van zijn taalfaciliteiten af om te kunnen fuseren met andere gemeenten. Maar zien de buurgemeenten Maarkedal en Kluisbergen zo’n fusie wel zitten? Niet echt, zo blijkt.

Ronse keurde maandagavond in de gemeenteraad een motie goed om de taalfaciliteiten af te schaffen. Doordat de stad nu een faciliteitengemeente is, hebben ze hun eigen politiezone en kunnen ze geen fusie aangaan met de buurgemeenten.

Maar willen de buurgemeenten Kluisbergen en Maarkedal een fusie met Ronse? Wij vroegen het aan de twee burgemeesters en die zeggen beiden duidelijk neen.

Joris Nachtergaele (N-VA), burgemeester van Maarkedal: “We zijn een gegeerde partner omdat we zeer goede gemeentelijke financiën hebben. Maar wij willen niet fuseren, niet met Ronse en niet met Oudenaarde. Ik denk dat een fusie van de politiezones wel wenselijk is. Dat komt de burger ten goede omdat zo een betere dienstverlening mogelijk is.”

En als een fusie verplicht wordt, kies je dan voor Oudenaarde of Ronse? “Daar spreek ik me niet over uit. Dat is vandaag niet aan de orde. Sommigen zijn op Ronse georiënteerd, anderen op Oudenaarde. Maar het liefst blijven we gewoon als zelfstandige gemeente bestaan.”

Burgemeester Philippe Willequet (Gemeentebelangen) van Kluisbergen wil ook niet van fuseren weten. “Als het opgelegd wordt, dan denk ik dat we een fusie moeten aangaan volgens de politiezone Vlaamse Ardennen. Dan heb je meteen een groter geheel zodat je na twintig jaar niet nog een keer een fusie moet aangaan. Dus als we verplicht worden, dan het liefst met Kruisem (Kruishoutem en Zingem), Oudenaarde en Wortegem-Petegem.”

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio