Brugge heeft schonere lucht dan tien jaar geleden

Brugge heeft schonere lucht dan tien jaar geleden

In de Sint-Jorisstraat is een fijnstofmeter geplaatst. Foto: mvn

Brugge -

De kwaliteit van de Brugse lucht is er sinds 2006 gevoelig op vooruitgegaan, zo blijkt uit de metingen van het stadslaboratorium. “Geruststellend, maar toch moeten we meer metingen doen”, zegt burgemeester Landuyt.

Neen, u hoeft nog geen mondmaskertje aan te doen als u zich in Brugge waagt. Integendeel, over een tijdspanne van elf jaar is de luchtkwaliteit zelfs gevoelig verbeterd. De concentratie van fijn stof is de voorbije jaren, afhankelijk van de locatie, met 39 tot zelfs 69 procent gedaald. Volgens de stad is dat het gevolg van onder meer minder vervuilende wagens en bussen, het weren van zwaar vervoer uit de binnenstad en investeringen in fietsbeleid.

Norm overschreden

Al werd ook dit jaar in Brugge de maximumnorm drie keer overschreden. Het meettoestel staat sinds maart in de Sint-Jorisstraat, een belangrijke uitvalsweg. Toch is dat ruim onder het toegelaten aantal overschrijdingen (35). “Ook in vergelijking met de steden Gent, Antwerpen, Roeselare en Hasselt scoren we goed qua luchtkwaliteit”, zegt schepen van Leefmilieu Mieke Hoste (SP.A). “Bruggelingen ademen gezondere lucht in dan tien jaar geleden.”

Toch is het niet al rozengeur en maneschijn. Wie tijdens de spitsuren in het centrum van Brugge fietst, krijgt nogal wat ultrafijnstof binnen, zo bleek uit metingen met een speciale meetfiets. Al is het volgens schepen Mieke Hoste onmogelijk om een kwaliteitsoordeel te vellen. “Daarvoor is er te weinig vergelijkingsmateriaal voorhanden. Hierover bestaan dan ook nog geen Europese richtlijnen.”

Burgemeester Renaat Landuyt (SP.A) noemt de resultaten geruststellend. “Het algemeen beeld is dat de luchtkwaliteit is verbeterd, maar het zal zaak zijn om in de toekomst meer in detail te gaan werken”, zegt hij. “De invloed van het parkeerplan op de luchtkwaliteit zou meetbaar moeten zijn.”

Burgemeester Landuyt is ervan overtuigd dat blijven inzetten op een verkeersluw centrum en ondergronds parkeren de te volgen weg is. “Ook het weren van de grote bussen uit het centrum, zonder aan de mobiliteit te raken, past in dit verhaal.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio