tennis

Klassementen berekend volgens nieuwe formule: “Huidig systeem vertoont te veel hiaten”

Klassementen berekend volgens nieuwe formule: “Huidig systeem vertoont te veel hiaten”

Steven De Smet. Foto: HBVL

Vergeet de A-, B- en C-klassementen bij de jeugd. Vanaf 2019 worden er volledige nieuwe ingevoerd. De nieuwe berekening werd voorgesteld tijdens een inspiratiedag in Hasselt. Er komt ook een tweede interclubperiode. Steven De Smet van Tennis Vlaanderen zet de voornaamste wijzigingen op een rijtje.

Waarom deze aanpassing?

Steven De Smet: “Omdat er in het huidig systeem enkele hiaten zaten die niet meer op te lossen zijn door te sleutelen aan de oude berekening. Ik kan dit het best illustreren met twee voorbeelden. Een jeugdspeler speelt na een mooie reeks van drie overwinningen de finale. Het levert hem weinig punten op omdat hij telkens tegen een lager geklasseerde speelde. De finale verliest hij van een lager geklasseerde zodat hij eindigt met minpunten. Een goed tornooi levert deze speler niets op dan een grote ontgoocheling. Hij zal zich in de toekomst niet meer inschrijven voor deze reeks omdat hij bijna geen punten kan sprokkelen of hij moet het tornooi winnen, wat voor extra druk zorgt. Het tweede voorbeeld gaat over spelers die voor het criterium gaan. Ze spelen en winnen veel, maar ze stijgen nooit omdat zij zich ook inschrijven in een andere reeks om minpunten te verzamelen tegen een lager geklasseerde. Dit manipuleren zal volgens het nieuwe systeem niet meer kunnen.”

Wat zijn de basisregels van het nieuwe systeem?

“Er worden geen punten meer toegekend op basis van één wedstrijd, man op man, maar wel in het verhouding tot het aantal gespeelde rondes in een tornooi. Afhankelijk van het aantal rondes dat je overleeft, krijg je punten in verhouding tot het niveau van het tornooi. Vergelijk het met de ATP/WTA-punten. Een Grand Slam levert meer punten op dan een ITF 15.000$ tornooi. Op basis van die punten krijg je een klassement toegekend, maar dat gebeurt volgens vooraf vastgelegde procenten zoals nu ook reeds gebeurt voor de hoogste klassementen (A tot B-15). Voor de hoogste klassementen zal dit procent veel lager liggen dan voor de lagere klassementen om zo tot een mooie piramide te komen. Er worden vier piramides gemaakt: U9, U11, U13 en iedereen vanaf 14 jaar en ouder. In elke leeftijdscategorie maken we een onderscheid tussen acht verschillende niveaus en spreken we van U9.1 of U13.8. Bij de volwassenen behouden we wel de bestaande klassementen. Enkel de acht beste tornooiresultaten, samen met de interclubuitslagen, komen in aanmerking voor de berekening, ongeacht de reeks en we gaan ook twee keer per jaar berekenen. Zoals nu in oktober maar daarnaast ook op 1 juni, na de interclub en voor de tornooien.

Vanaf wanneer gelden de nieuwe klassementen?

“In het voorjaar voeren we achter de schermen nog enkele aantal simulaties uit. Op 1 oktober 2018 worden de klassementen eerst berekend volgens de oude berekening en daarna omgezet naar de nieuwe formule om het seizoen 2019 te starten met de nieuwe klassementen, punten en reeksen.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio