Jasper Steverlinck: het mooiste nachtgebed, ook voor ongelovigen

Jasper Steverlinck, in een vorig leven nog de frontman van Arid, afkomstig uit Ertvelde, in de buurt waar ook Luc De Vos op zijn kamer gitaar leerde spelen, stond dinsdagavond in de Handelsbeurs. Voor een zittend concert, en dat was maar goed ook. Want de nummers die Steverlinck brengt zetten niet meteen aan tot dansen, maar tot achteroverleunen en wegdromen in een andere wereld, waarin liefdesteksten gebracht worden met engelengezang. Jongens, was dat een mooi concert. Uitverkocht, maar nu al te boeken: op 25 april 2018 in de Vooruit. In de Handelsbeurs deed Steverlinck alvast mensen in het publiek tot twee keer toe huilen.

"Dit waren mijn meest vrolijke nummers". Dat zei Jasper Steverlinck halfweg zijn concert. Had Jan Hautekiet er bij geweest, hij had het geluid laten horen dat Steverlinck zou verplicht hebben om een euro te droppen in de flauwe moppendoos van de Warmste Week. Maar het is Steverlinck vergeven. Steverlinck staat zondag 24 december overigens live in Puyenbroeck, en hij brengt er Here's To Love, één van de nummers van zijn nieuwe cd die pas in maart van volgend jaar uitkomt.

Dat die full cd er pas zo laat komt heeft overigens een reden. Jasper Steverlinck werkte voor zijn nieuwe cd samen met Jake Gosling, die ook met Lady Gaga werkte en zowat als de ontdekker van Ed Sheeran gezien wordt. "Dat was allemaal heel tof om daar in Groot-Brittannië te werken dat klonk daar ook goed, maar toen ik het resultaat achteraf hoorde had ik een heel ander gevoel. Ok, het klonk cool en hip, maar ik vond dat de ziel uit mijn nummers was. Ik wilde het puur, authentiek, ontdaan van franjes. Toen ik dat aan Jean Blaute vertelde en hem ook zei dat ik in de periode waarin ik de plaat gemaakt had veel geluisterd had naar Jacques Brel, Miriam Makeba en Bill Withers, legde hij me eenvoudigweg uit dat die gasten in die tijd niet werkten met knippen en plakken en geluiden toevoegen, maar dat ze gewoon aan de piano gingen zitten of hun gitaar namen, en hun nummer inzongen. En dat deden tot het goed was. Maar om dat te kunnen, moet je je vak wel kennen. En volgens Blaute kon ik dat. Dus heb ik alles wat opgenomen was weggegoold, en zijn we hier in Gent herbegonnen" aldus Steverlinck, die de cd afgelopen zomer opnam in de studio's van Quatre Mains in Gent.

Het resultaat was dinsdagavond te horen in de Handelsbeurs. "Ik zal u straks aan alle andere muzikanten voorstellen", zei Steverlinck, nadat hij zijn pianist Valentijn Elsen had voorgesteld. Toen hij het over 'alle andere muzikanten' had, wees Steverlinck naar de drie gitaren die achter hem opgesteld stonden. Dat was deze keer een goede grap, want er waren geen andere muzikanten. Ook geen backing vocals. Zoals bekend zingt Steverlinck zijn eigen backing vocals, en het is geweten hoe goed hij daar in is. Alleen Steverlinck en zijn pianist dus, en voor een aantal nummers Steverlinck in zijn dooie eentje. En toch songs brengen waar je de Sint-Baafskathedraal stil mee kan houden. 

Steverlinck bracht werk uit de nieuwe cd: "Nummers die jullie nog niet kennen, wij daarentegen...." aldus Steverlinck. Nog zo'n mop die de Warme Week Flauwe Moppenmok zou kunnen vullen. Steverlinck besloot zijn set met Night Prayer: het mooiste nachtgebed dat we ooit hoorden. Zo mooi, dat ook ongelovigen er kunnen van genieten.

Het was duidelijk dat de zaal Steverlinck niet meteen naar de foyer zou laten gaan. Er zouden bisnummers komen. Want op het podium stond een wel heel klein orgeltje, dat het hele concert door ongebruikt gebleven was. Steverlinck bracht eerst Fall In Light: "Miram Makeba heeft op één van haar platen het nummer Where Does It Lead staan. Een traditional. Welnu, ik wou zelf ook een traditional maken", aldus Steverlicnk die het ogenschijnlijk heel eenvoudige Fall in Light bracht. Fall in Light is één van de zes nummers op de EP Uncut die nu uit is. Op de full cd is het nog wachten tot maart 2018. Daar staat wellicht ook 'On This Day' op, een 'afscheidsnummer' waarover Steverlinck grapte "Een nummer dat Bob Dylan vergat te schrijven".

Jasper Steverlinck concerteert in de Vooruit op 25 april 2018. Tickets via de site van Democrazy.

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio