Na hevig protest: Britten mogen dan toch nog vloeken op straat

Na hevig protest: Britten mogen dan toch nog vloeken op straat

Foto: © Mohamad Itani

In het Engelse Rochdale mogen inwoners naar hartenlust blijven vloeken in het openbaar. Nadat de politie waarschuwde dat een verbod niet afdwingbaar zou zijn en zelfs gesproken werd van een inbreuk op de mensenrechten, bergt de gemeenteraad de controversiële plannen op.

De gemeenteraad van Rochdale (Greater Manchester) wilde een boete van 100 pond of zowat 113 euro opleggen voor iedereen die betrapt werd op vloeken in het openbaar. De ban was een onderdeel van een groter plan voor de “bescherming van publieke plaatsen” in het stadscentrum, dat bedelen en ander “asociaal” gedrag zoals luide muziek, luide auto’s en skateboarden op straat wilde aanpakken. Wie betrapt werd op het gebruik van “vuile en beledigende taal” zou gewaarschuwd worden, gevraagd worden weg te gaan of ter plekke beboet worden.

De politie, die geconsulteerd werd over het plan, zei het grotendeels te steunen maar raadde aan de vloekban te laten vallen, “gezien de moeilijkheden met afdwingbaarheid”.

Terwijl verschillende zaken in het stadscentrum het voorstel steunden, lieten sommige inwoners zich kritisch uit over het voorstel. Sommigen zeiden zelfs dat het om een inbreuk op de mensenrechten zou gaan. Advocate Lara ten Caten van mensenrechtengroep Liberty zei: “Deze voorstellen zijn een onthutsend misbruik van macht. De gemeenteraad wil de rechten en vrijheden van de inwoners van Rochdale inperken zonder bewijs van de nood om dat te doen.”

Gemeenteraadsvoorzitter Richard Farnell reageerde daarop: “Met al de vreselijke inbreuken op de mensenrechten die momenteel in de wereld gebeuren, zou ik denken dat Liberty grotere dingen had om zich zorgen over te maken. We pakken een kleine minderheid aan van asocialen die dronken roepen en vloeken en winkelende mensen lastigvallen in ons stadscentrum.”

De gemeenteraad besliste dinsdagavond uiteindelijk toch om het onderdeel van het beschermingsplan dat vloeken verbiedt te laten vallen.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees