OCAD-topman niet opgezet met VRT-interview van Belgische ISIS-strijder: “Vermijden een megafoon te zijn”

OCAD-topman niet opgezet met VRT-interview van Belgische ISIS-strijder: “Vermijden een megafoon te zijn”

Foto: WAS

Paul Van Tigchelt , de chef van het orgaan voor de dreigingsanalyse (OCAD), vindt het ongehoord dat de Belgische ISIS-strijder Tarik Jadaoun een “forum krijgt in de pers, in eerste instantie voor de slachtoffers”. Voorts “mogen we er gerust op zijn” dat het OCAD de vermeende informatie van de strijder al heeft, onderhandelen om hem terug te laten keren is niet aan de orde. Dat zei hij dinsdag in De Afspraak.

“Als meneer Jadaoun Tarik informatie zou hebben, dan mag u er gerust op zijn dat we die informatie momenteel hebben”, klonk het. De bal ging aan het rollen na een interview met Rudi Vranckx met de Belgische strijder Tarik Jadaoun. Hij zit momenteel vast in Irak en zei informatie te hebben die nuttig zou kunnen zijn. Overigens minimaliseerde hij zijn rol in het kalifaat, hij zou naar eigen zeggen voornamelijk als verpleger hebben gewerkt, al gaf hij toe kindsoldaten opgeleid te hebben.

LEES MEER. Minister Jambon (N-VA) kent geen genade voor Syriëstrijders: “Wie bepaalde keuzes maakt, moet de gevolgen dragen”

De OCAD-chef vindt het uiterst ongepast dat de man vanuit zijn cel geïnterviewd werd. “Ik vind het niet aangewezen dat een persoon van dat carrure zo’n forum krijgt in de pers. In eerste instantie voor de slachtoffers van terreur. Voor hen is dat niet aangenaam om te zien. Bovendien overleeft IS bij wijze van propaganda. Wij moeten vermijden om via de media daar een megafoon van te zijn.”

Geen terugkeerders met terreurplannen

Nog volgens de OCAD-topman zijn er momenteel geen aanwijzingen dat er strijders met terreurplannen naar ons land zijn teruggekeerd. “Het waren dit jaar vooral vrouwen met kinderen die zijn teruggekeerd”, aldus Van Tigchelt. “Met het instortende kalifaat hadden ze geen toekomstperspectief meer, het kind was ziek, ze waren gedegouteerd, ze misten hun familie... Ik wil dat zeker niet minimaliseren. Men denkt altijd aan terroristen, maar daar waren ook schrijnende verhalen bij.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees