Daisy Van Cauwenbergh niet veroordeeld wegens mensenhandel

Daisy Van Cauwenbergh niet veroordeeld wegens mensenhandel

Daisy Van Cauwenbergh met echtgenoot Huub Fijen. Foto: Bauweraerts

De beweerde feiten van mensenhandel waarvoor ex-Miss België Daisy Van Cauwenbergh en haar echtgenoot Johannes “Huub” Fijen vervolgd werden, zijn verjaard. Dat heeft de Brusselse correctionele rechtbank woensdag beslist.

De twee stonden, samen met één van hun vennootschappen, terecht omdat ze een Thais koppel dat illegaal in België verbleef, twee jaar lang in hun villa aan het werk zouden gezet hebben zonder hen te betalen. Het arbeidsauditoraat eiste celstraffen van achttien maanden tot twee jaar, maar door de verjaring is de strafvordering vervallen.

Volgens het arbeidsauditoraat en de advocaat van het Thaise koppel waren de twee mensen na de tsunami die Thailand eind 2004 trof, naar België gelokt met een rooskleurig voorgesteld jobaanbod.

“Er werd voor hen een toeristenvisum geregeld, dat slechts drie maanden geldig was, en ze werden aan het werk gezet in de villa van het koppel Fijen-Van Cauwenbergh in Wemmel”, klonk het. “De vrouw moest eerst enkel op de kinderen passen maar nadien ook koken en poetsen en de man ging eerst aan de slag als chauffeur voor de familie en nadien als tuinman. Ze kregen de beschikking over een flat in Schaarbeek en een scooter maar moesten lange dagen werken, zes dagen op zeven en voortdurend ter beschikking staan van de familie. Daarvoor kregen ze zogezegd een loon maar dat werd vaak geheel of gedeeltelijk ingehouden, zogenaamd om kosten te vergoeden.”

Daisy Van Cauwenbergh niet veroordeeld wegens mensenhandel
De villa van het koppel Fijen-Van Cauwenbergh in Wemmel. Foto: photo news

Moderne slavernij

Het arbeidsauditoraat sprak van moderne slavernij en de burgerlijke partij suggereerde dat de Thaise vrouw ook seksueel misbruikt was. “Uiteindelijk hebben die mensen bijna twee jaar zowat gratis gewerkt, wat een vorm van mensenhandel is”, aldus de arbeidsauditeur, die twee jaar cel en een boete van 22.500 euro eiste tegen Johannes Fijen, achttien maanden cel en een boete van 13.500 euro voor Daisy Van Cauwenbergh, en een boete van 70.500 euro voor hun vennootschap. Minstens was er sprake van illegale tewerkstelling en het niet uitbetalen van lonen, waarvoor boetes van 12.600 tot 25.000 euro op hun plaats waren, aldus nog het openbaar ministerie.

“Een vakantie”

De advocaat van het koppel vroeg met klem de vrijspraak en stelde dat het Thaise koppel nooit tewerkgesteld was door Fijen en Van Cauwenbergh. “Zij hebben na de tsunami persoonlijk mensen willen helpen door dat koppel een vakantie aan te bieden”, pleitte meester Hans Symoens. “Dat koppel maakte langzamerhand deel uit van de familie en wou uiteindelijk in België blijven. Ze hebben misschien wel eens op de kinderen gepast of in de tuin geholpen maar van slavernij of uitbuiting was helemaal geen sprake, en nog minder van verkrachting. Integendeel, die mensen zijn regelmatig met het gezin Fijen-Van Cauwenbergh mee op uitstap en op vakantie geweest.”

Gefrustreerd

Zowel de burgerlijke partij als de advocaat van Daisy Van Cauwenbergh en haar echtgenoot Johannes “Huub” Fijen reageren gefrustreerd op het vonnis dat de Brusselse correctionele rechtbank woensdag heeft uitgesproken.

De advocaat van de ex-Miss België en haar echtgenoot, meester Hans Symoens, had de vrijspraak gevraagd en reageerde met gemengde gevoelens op de uitspraak. “Mijn cliënten hadden liever gehad dat er een uitspraak was gekomen over de grond van de zaak”, klonk het. “We zullen nu afwachten of het arbeidsauditoraat in beroep gaat.”

“Voor mijn cliënten is dit uitermate ontgoochelend en frustrerend”, zei meester Alexis Deswaef, de advocaat van het Thaise koppel. “Dit vonnis is voor niemand goed, maar zeker niet voor hen. Zij vragen zich af waarom dit zo lang heeft aangesleept. Het is natuurlijk een complexe zaak, maar dit is een blaam voor de Belgische staat. Speurders en magistraten moeten meer middelen krijgen om dit soort zaken sneller te kunnen afhandelen. We gaan nu bekijken of we in beroep gaan of een schadevergoeding vragen via de burgerlijke rechtbank.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees