Teruggestuurde Soedanezen opgepakt en gefolterd bij aankomst: “Ze vrezen allemaal voor hun leven”

Teruggestuurde Soedanezen opgepakt en gefolterd bij aankomst: “Ze vrezen allemaal voor hun leven”

Foto: BELGA

Verscheidene Soedanezen die de voorbije maanden door België zijn teruggestuurd, getuigen over opsluiting en mishandeling bij hun aankomst in Soedan. Allen hadden ze in ons land eerst een ontmoeting met het speciale identificatieteam dat door staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) was uitgenodigd. Dat bericht Het Laatste Nieuws woensdag. Francken wil de zaak laten onderzoeken. Indien er inderdaad gefolterd wordt, zal niemand meer teruggestuurd worden, stelde hij in De Ochtend (Eén).

Staatssecretaris Francken had de hulp ingeroepen van Soedan om de migranten die opgepakt waren in het Brusselse Maximiliaanpark te identificeren. Die samenwerking riep vragen op omdat de reputatie van Soedan op vlak van mensenrechten zeer bedenkelijk is. Uit getuigenissen die het Tahrir Instituut voor Midden-Oosten Beleid kon verzamelen, blijkt nu dat verscheidene Soedanezen die in Brussel door het speciale identificatieteam zijn verhoord, achteraf in Soedan bij hun aankomst onmiddellijk zijn opgepakt en mishandeld.

“Enkele maanden geleden al gewaarschuwd”

Voor Koert Debeuf van het Tahrir Instituut voor Midden-Oosten Beleid is de Belgische regering zwaar uit de bocht gegaan. “Dit is waar wij enkele maanden geleden al voor gewaarschuwd hebben”, zegt Debeuf, die actief contact bleef houden met de uitgewezen Soedanezen en systematisch getuigenissen verzamelde. “We wilden weten hoe het hen verging en of ze veilig waren. Dat is niet het geval. Ze vrezen vandaag allemaal voor hun leven.”

Verschillende Soedanezen vertellen dat er tijdens hun verhoor in Brussel op bepaalde momenten geen Belgen aanwezig waren in de kamer. De Dienst Vreemdelingenzaken betwist dat, maar geeft wel toe dat de aanwezige ambtenaar geen Arabisch sprak - laat staan het Soedanese dialect ervan. Dat wil zeggen dat bedreigingen door de Soedanezen van het identificatieteam mogelijk onopgemerkt zijn gebleven.

Francken: “Juiste procedures”

Theo Francken benadrukt dat de juiste procedures gevolgd zijn, in overeenstemming met de Europese en internationale regels. In De Ochtend wees hij erop dat ons land bij het terugsturen van de Soedanezen aan de VN-vluchtelingenorganisatie IOM een goede monitoring van de betrokkenen heeft gevraagd. De IOM heeft van slechts één iemand een telefoontje gekregen, maar dat ging over iets anders, aldus nog de staatssecretaris.

Francken wil een onderzoek of de teruggestuurde Soedanezen gefolterd werden. “Tot nu hebben we geen signaal gekregen dat dit gebeurt, ook niet van de VN”, zei hij. Een gelijkaardig verhaal in Groot-Brittannië bleek achteraf niet te kloppen, voegde hij eraan toe. Maar voor de staatssecretaris kunnen folteringen absoluut niet. “Indien uit onderzoek blijkt dat er gefolterd wordt, is dat een groot probleem”, erkende Theo Francken. “Dan zal er niemand teruggestuurd worden”, verzekerde hij.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees