Terrorist heeft gemiddeld amper 255 euro op zijn rekening staan

Terrorist heeft gemiddeld amper 255 euro op zijn rekening staan

Tarik Jadaoun, Salah Abdeslam en Mohamed Abrini. Foto: VRT, AP, Belga

De Belgische regering probeert terroristen en Syriëstrijders een hak te zetten door hun financiële middelen af te pakken. Inmiddels zijn al 269 bankrekeningen bevroren, maar dat blijken niet echt vetpotten te zijn. De gemiddelde terrorist heeft nog geen 255 euro op zijn of haar bankrekening staan.

Hoewel de mogelijkheid om de bezittingen van terroristen te bevriezen al sinds 2006 bestaat, gebeurde dat pas voor het eerst in mei van vorig jaar. Twee Syriëstrijders werden door de regering financieel drooggelegd. Dat ging niet enkel om bankrekeningen, maar ook om cash geld, cheques, waardepapieren en hun vastgoed. Alle banken, vastgoedmakelaars en anderen financiële instellingen moesten de bezittingen van het duo blokkeren.

Ruim anderhalf jaar later worden 271 terroristen op dergelijke wijze aangepakt. Op die lijst staan onder meer Salah Abdeslam(die vermoedelijk betrokken was bij de aanslagen in Parijs), Mohamed Abrini (‘de man met het hoedje’ van de aanslagen in Zaventem) en Tarik Jadaoun (een van de meest beruchte Belgische ISIS-strijders die in een Iraakse cel zit en recentelijk aangaf Belgische veiligheidsdiensten wil helpen om aan de doodstraf te ontsnappen).

255 euro

In totaal zijn inmiddels 269 bankrekeningen bevroren, blijkt uit nieuwe cijfers van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA), waarover De Tijd bericht. Een tamelijk aantal, maar het geld dat ermee gemoeid gaat, is minder spectaculair: het gaat om 68.464,66 euro, of een schamele 254,52 euro per rekening.

De veiligheidsdiensten zijn evengoed te spreken over de blokkeringsmaatregel. “Dit maakt het voor Syriëstrijders zeer moeilijk om nog te manoeuvreren. Ze kunnen geen pand kopen of geld afhalen. Je moet de maatregel ook zien in het grotere geheel van de ingrepen die het voor terroristen zeer moeilijk maken hier nog aanslagen te plegen”, klinkt het.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S