Seks & Relaties

Wil je in Zweden seks hebben, dan moet je expliciet toestemming krijgen

Wil je in Zweden seks hebben, dan moet je expliciet toestemming krijgen

Foto: Shutterstock

In Zweden ligt een nieuwe wet op tafel die stelt dat als je seks met iemand wilt hebben, de ander daar expliciet moet mee instemmen. Anders kan het als verkrachting beschouwd worden. Premier Stefan Löfven is alvast voorstander. "Seks moet vrijwillig zijn en als het niet vrijwillig is, dan is het illegaal."

In Zweden kun je maar veroordeeld worden voor een verkrachting als de ander verbaal of non-verbaal heeft geweigerd, maar dat zou volgend jaar wel eens kunnen veranderen. Er gaat normaal op 1 juli een nieuwe wet van kracht die die redenering omdraait. Wie met iemand naar bed gaat moet net expliciet de toestemming daarvoor vragen of geven, zo niet kan het als verkrachting beschouwd worden en kun je er dus ook voor vervolgd worden. Het zal dan in een rechtszaak niet meer nodig zijn om fysieke bewijzen aan te dragen.

Volgens premier Stefan Löfven wordt zo mogelijk gemaakt dat meer verkrachtingszaken toch een gerechtelijk staartje kunnen krijgen. "We stellen hiermee het belang van de slachtoffers voorop en willen laten zien dat we aan hun kant staan", zei hij op een persconferentie. "Het spreekt voor zich dat seks vrijwillig moet zijn en als het niet vrijwillig is, dan is het illegaal. Als je niet zeker bent, dan laat je het beter voor wat het is."

Corrigeer

In het nieuws

Het beste van Enkel voor abonnees