Trucker (58) die Yamen (6) doodreed aan schoolpoort krijgt voorwaardelijke straf en rijverbod

Trucker (58) die Yamen (6) doodreed aan schoolpoort krijgt voorwaardelijke straf en rijverbod

Foto: rr/tlg

Brugge -

De 58-jarige trucker die op 22 februari de 6-jarige Yamen Shelleh doodreed aan de schoolpoort aan het Sint-Lodewijkscollege in Sint-Andries bij Brugge is in de politierechtbank van Brugge veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van drie maanden. De man krijgt ook een geldboete en een maand rijverbod. De rechter had het in zijn vonnis over een ‘fractie van onachtzaamheid’.

Want op 22 februari kwam de 6-jarige Yamen Shelleh om bij een verkeersongeval vlakbij de schoolpoort aan het Sint-Lodewijkscollege in Sint-Andries. Het jongetje stak op zijn fiets de straat op het zebrapad over, maar de Nederlandse trucker Cornelis V.H. (58) merkte hem niet op. Hij vertrok met zijn vrachtwagen en reed het jongetje aan. Yamen kwam onder de wielen van het gevaarte terecht en overleed.

Het parket onderzocht de zaak en is van oordeel dat de vrachtwagenchauffeur verantwoordelijk is voor het ongeval. Volgens de rechter gaat het om een ‘fractie van onachtzaamheid’ van de chauffeur. Hij is nu veroordeeld tot een voorwaardelijke straf van drie maanden cel, een geldboete van 1.600 euro - voor de helft met uitstel- en een maand rijverbod. De onfortuinlijke Yamen treft geen schuld. Hij was te jong om schuldbekwaam te zijn, aldus de rechter.

Verantwoordelijkheid

De rechter deed na zijn vonnis een oproep aan de beleidsverantwoordelijken op alle niveaus om hun verantwoordelijkheid op te nemen. Hij roept de beheerders van de weginfrastructuur om voldoende verkeersgeleiders, lichten, affiches en slagbomen te plaatsen. Scholen en lokale moeten instaan voor de aanwezigheid van politie en gemachtigde opzichters. Ook moet er verder werk gemaakt worden van sensibilisering bij kinderen, hun ouders en vrachtwagenchauffeurs en van de verdere ontwikkeling van technologie om de verkeersveiligheid te verhogen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees