Kwaliteit van Belgische wegen zorgelijk: zelfs Namibië en Swaziland doen het beter

Kwaliteit van Belgische wegen zorgelijk: zelfs Namibië en Swaziland doen het beter

Foto: Photo News

Het beeld dat de kwaliteit van de Belgische wegen te wensen over laat, is niet uit de lucht gegrepen. Ons land is een zeer middelmatige leerling wat onze wegen betreft, blijkt uit het Global Competitiveness Report, de jaarlijks competitiviteitsranglijst van het World Economic Forum (WEF).

In het World Competitiveness Report analyseert het WEF jaarlijks de economische competitiviteitsscore van landen op basis van tal van verschillende factoren die de productiviteit en de welvaart van een land vergroten (of juist afremmen). Eén van die factoren is de infrastructuur en in het bijzonder de kwaliteit van de wegen. Dat blijkt een behoorlijk pijnpunt te zijn voor ons land.

In het rapport over 2017-2018 eindigt België wat betreft de wegen op een schamele 46ste plaats van 137 landen met een score van 4.5 op 7. Dat lijkt op zich geen slechte score, totdat je ziet wie het allemaal beter doen dan België. Het gaat onder meer om Marokko (43), Swaziland (39), Azerbeidzjan (36), Rwanda (32), Namibië (31) en Turkije (30), landen die je niet direct associeert met een fantastische infrastructuur.

Op de ranglijst is verder te zien hoe het huidige resultaat zich verhoudt tot voorgaande jaren. Ook dat is niet hoopgevend: een dalende lijn. België staat qua goede wegen dan ook mijlenver van de top, te weten Zwitserland (3), Singapore (2) en de Verenigde Arabische Emiraten (1).

Haven, sporen en luchtvaart

Wat betreft de andere mobiliteitsinfrastructuur scoort België een stuk beter. Qua haveninfrastructuur zijn we zelfs een wereldspeler (zevende plaats). De spoorwegen en luchtvaart eindigen respectievelijk op de achttiende en twintigste plek.

Rem op economie

De kwaliteit van de wegen zorgt voor een rem op onze economie, blijkt uit het rapport. Het is één van de grootste probleemfactoren om in België zaken te doen, met onder meer het belastingklimaat, de restrictieve arbeidswetgeving en de inefficiënte overheidsbureaucratie.

België

Als land als geheel eindigt België op de twintigste plaats in de ranglijst. We blinken onder meer uit in onderwijs en dan met name de kwaliteit van het basisonderwijs (6de). De kwaliteit van het middelbaar onderwijs eindigde als 14de. Bovendien gaan in geen enkel ander land relatief gezien meer kinderen naar de middelbare school. Ook als import- (6de) en exportmacht (5de) doet België het zeer goed.

Zaken die de Belgische economische competitiviteit verslechteren zijn de flexibiliteit van de arbeidsmarkt (108ste) en de ontslagregeling (114ste), de overheidsschuld (124ste) en -niet geheel verrassend- de negatieve gevolgen die de terroristische dreiging op bedrijven heeft (116de).

Top 5

De vijf landen die als economisch het meest competitief uit de bus rollen zijn (in oplopende volgorde): Duitsland, Nederland, Singapore, de Verenigde Staten en (al jaren op nummer 1) Zwitserland. De landen die het het slechtst doen zijn: Mauritanië, Liberia, Tsjaad, Mozambique en onderaan Jemen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees